Svenska folket oförberett inför en krissituation

För någon vecka sen så läste jag i flera medier om undersökningen Kaoskollen som företaget Infratek gjort i samarbete med Sifo. Undersökningen gjordes i Januari 2015 och visar att 31% av de tillfrågade tror att de under sin livstid kommer att vara med om en katastrof som slår ut all infrastruktur i Sverige. Undersökningen visar även att sju av tio svenskar inte känner sig tillräckligt förberedda inför en sån krissituation.

Efter att ha läst artikeln så började jag fundera på hur förberedd jag och min familj själva är på en krissituation. Tankarna gick till många av dom händelser som drabbat Sverige de senaste åren. Stormar som slår hårt med strömavbrott som följd, skogsbränder, förorenat vatten, ökad risk för terrordåd mfl.

Jag insåg snabbt att vi lever i ett samhälle som blir allt känsligare för strömavbrott och IT störningar. Jag går nästan aldrig med kontanter på mig nuförtiden och hur skulle jag då få tag på pengar om bankomaten helt plötsligt inte fungerade eller banksystemen var utslagna. Jag var med om ett strömavbrott på min lokala stormarknad en gång och insåg att vid ett större strömavbrott så stänger våra affärer väldigt snabbt. Hur får vi då tag på mat?

Frågorna hopade sig och jag tänkte här dela med mig om mina funderingar, tips och förberedelser.

Vill du läsa mer om Kaoskollen så hittar du det här: http://www.infratek.se/media/nyheter/svenska_folket_ar_oforberett_infor_en_krissituation

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s