Mentalt förberedd

Mental träning är något som används flitigt inom elitidrotten. Att lära sig att hålla sig lugn och att visualisera genomförandet som en viktig del av träningen för att vara så förberedd som möjligt, är något man kan applicera på sin egen krisberedskap. Det är ingen slump att elitidrottare lägger ner en hel del tid på den mentala träningen. Att ha självförtroendet att man kan klara uppgiften är lika viktigt som att ha tekniken eller den fysiska kapaciteten för att vinna sin tävling. En utförsåkare har åkt nerför backen och tagit varje port över 100 gånger i sitt huvud innan loppet ska åkas på riktigt. Inte ett enda lopp som genomförts i tankarna har gått utan att han eller hon har vunnit. Genom att visualisera loppet och hur man tar varje sväng och port så är man förberedd på hur man ska genomföra varje moment och hur man tacklar eventuella problem som man föreställt sig. genom att alltid visualisera sig själv som en vinnare så har man självförtroendet, modet och lugnet som behövs för ett bra genomförande.

Att ägna en hel del tid åt mentala förberedelser för att öka sin krisberedskap är en bra del i sina förberedelser. Att föreställa sig olika scenarion och att sen tänka efter hur man skulle handla och vad det kan få för konsekvenser ger dig personligen en större inblick i din förmåga och chansen att skapa en handlingsplan där du har större chans att kunna reagera snabbt och korrekt utan att hamna  i panik.

Börja att tänk igenom hur du skulle hantera mindre isolerade krissituationer som till exempel att du kommer fram till en olycksplats med två bilar inblandade eller om du vaknar av att brandvarnaren tjuter.

Tänk igenom olika handlingsalternativ och gå sen vidare till svårare scenarion när du känner att du är redo för nästa steg. Tänk på att du måste repetera varje scenario i huvudet tills du känner att du nästan kan ditt handlande utantill för att det ska kunna bli en del av din reaktion om du verkligen skulle ställas in för ett riktigt liknande scenario.

Lycka till med förberedelserna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s