Hur man förbereder sig för en ekonomisk kris

En ekonomisk kris kan inträffa på många olika sätt. Allt från mindre skala till att samhällsekonomin kollapsar. En sämre samhällsekonomi med hög inflation, massarbetslöshet, försämrade arbets- och pensionsvillkor och annat till följd är kanske inte så svårt att föreställa sig efter vad vi sett hända i till exempel Grekland som jag skrev om i mitt förra inlägg. För en del behövs mycket mindre än så för att hamna i en ekonomisk kris. Hur förbereder man sig inför en sån situation? Det är kanske inget man gör över en natt utan det krävs tålamod, tid och resurser. Nöden är uppfinningarnas moder som man brukar säga och i Grekland så flyttade många ut från städerna, till byar på landet för att lättare kunna bedriva självhushåll och producera varor som man kunde byta mot andra varor och tjänster. På vissa håll införde man själva lokala valutor för byteshandel.

Några bra tips på förberedelser inför en ekonomisk kris är följande:

Se över ditt försäkringsskydd i form av A-kassa, inkomstförsäkring, sjukförsäkring mm.

Spar ihop en ekonomisk buffert motsvarande minst två månadslöner.

Se över dina utgifter och lån. Försök att skära ner på utgifterna och skapa en så stor rörlig del av din ekonomi som möjligt. Det vill säga skillnaden mellan dina intäkter och dina fasta utgifter.

Se till att ha en uppdaterad CV och betyg från arbetsgivare tillgängliga i händelse av varsel eller uppsägning.

Gör en plan och se över dina möjligheter. Vad kan du göra annorlunda om du måste? Kan du sälja bilen och cykla till jobbet istället?

Försök att bli mer självförsörjande. Har du mark du kan odla på så är det ett bra sätt att få tillgång till egenproducerad mat att fylla ut förråden med.

Gör dina förberedelser till en kul familjeaktivitet. Gå ut i skogen och plocka bär och svamp eller ta med familjen på en fisketur.

Fundera på vad du är bra på och vad du skulle kunna byteshandla med. Du kanske är duktig på att baka eller att reparera saker. Sätt ett värde på dina egna förmågor och tänk efter vad du har för behov och om du känner någon du kan byta tjänster med.

Lycka till med dina förberedelser

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s