Att förbereda sin familj

En normal vardag så är dom flesta skilda från resten av sin familj under större delen av dagen. Föräldrarna är på varsitt arbete och barnen är på skola, förskola eller har kanske kommit hem. Tänk om en större samhällskris händer under den tiden. Ett mardrömsscenario om det får följden att mobilnäten ligger nere eller blir överbelastade så att man inte får tag på sina anhöriga. Att vara på sitt arbete samtidigt som man inser att något har gått väldigt fel och man funderar på hur man ska ta sig hem och hur lång tid det tar. Samtidigt som man är oviss om hur resten av familjen mår och var dom är så blir det en otrolig stress belastning.

När Stockholm för några år sen drabbades av ett otroligt snökaos och det tog fyra, fem timmar att ta sig hem istället för 45 minuter som vanligt, så hade vi vårt barn som tur var med oss på jobbet den dagen. Självklart så funderade jag på hur man skulle ha gjort om han istället var på förskolan som vanligt. Den dagen fungerade telefonerna men om dom inte hade gjort det så skulle det varit några väldigt orosfyllda timmar hem.

Dom flesta föräldrar ser det som en självklarhet att tala om för sina barn att dom inte får följa med främmande människor och akta sig för fula gubbar. Men vi talar inte om vad dom ska göra om mamma eller pappa inte kommer hem eller hämtar på skolan i tid. Dom flesta aktar sig nog för att ta upp ett sånt samtal med sina barn för man vill inte skapa en oro. Barn fantiserar ändå om saker de är rädda för ska hända så jag tror att det är bättre att tala om för sina barn vad dom ska göra om något händer. Det gäller bara att göra det på rätt sätt och när man känner att sitt barn är moget för det. Att göra en plan tillsammans på ett lekfullt sätt och komma överens om några grundläggande saker som vilka vuxna i deras närhet de i första hand ska vända sig till. Att lämna en lapp hemma om de lämnar huset eller lämna en lapp i sitt skåp på skolan om de går därifrån.

Har du diskuterat detta med din familj och hur gjorde du då? Dela gärna med dig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s