Planera din evakueringsväg

Sitter du också i fullproppade kommunala färdmedel eller i långa bilköer under rusningstrafiken på väg hem från jobbet? Tänk om du är tvungen att ta dig hem om en större samhällskatastrof dessutom har inträffat! Bor man på landsbygden så kanske inte trafiken är det största hindret utan istället avståndet från tex arbete till bostaden. För många krismedvetna så är det ett mardrömsscenario att något inträffar när man är långt hemifrån och från sin familj. Genom att förbereda sina evakueringsvägar så kan man i alla fall ha förberett den bästa evakueringsvägen samt ett par reservvägar. På samma sätt kan man planera sina evakueringsvägar från sitt hem till släktingar, sommarställe eller liknande på annan ort.

Börja med att ta och skaffa en bra karta över din färdväg. Helst en topografisk karta så att man ser höjdkurvor och vad det är för terräng i området. På en sån karta hittar du dessutom stigar och vandringsleder utöver vanliga vägar.Enklast är att ta en kopia på kartan så att du kan ha något att skissa på utan att förstöra orginalet. Börja med att fundera ut vilka dom största riskområdena är för en katastrof. Finns det kärnkraftverk, kemiska fabriker eller transportvägar för farligt gods i området? Markera dom på kartan. Även om inte en situation uppstår där så kan dessa områden bli avspärrade i händelse av kris. Nästa steg är att fundera ut vilka dom största ”flaskhalsarna” är på din evakueringsväg. Förmodligen är det ställen som broar, påfartsvägar eller tunnlar. Markera dessa. Försök att hela tiden föreställa dig ett scenario där alla ska hem i panik. Var kommer det att uppstå folksamlingar och trängsel? Markera dessa platser. Förmodligen kommer folk att samlas runt polisstationer, sjukhus, brandstationer och liknande för att få mer information eller hjälp. Folk kommer också att sätta sin tilltro till att kommunala färdmedel kommer att fungera så buss och tågstationer kommer att dra till sig folk. Andra platser som kan dra till sig stora folksamlingar är bensinstationer, livsmedelsbutiker och religiösa samlingsplatser. Markera även områden på kartan som du vet är otrygga områden eller har otillgänglig terräng.

Nu har din karta ett antal inringade områden som du förmodligen vill undvika. Om du i normala fall tar dig fram med egen bil, cykel eller till fots så gäller det nu att hitta en väg som tar dig runt och förbi de inringade områdena. Om du i normala fall åker kommunala färdmedel så utgå från värsta scenario och förutsätt att de inte kommer att fungera. Du måste hitta en annan lösning. Du kanske kan ta dig hem till fots om det krävs eller ha en cykel undanställd på arbetet.

När du hittat en bra väg som tar dig till ditt mål så rita in den på kartan. Försök att även hitta två reservvägar och rita in dom på kartan med, men i andra färger. Låt markeringarna för bensinstationer, livsmedel, polis, och sjukvård finnas kvar på kartan. Det kan hända att du själv måste uppsöka något av dom under din färd. Google maps är ett bra hjälpmedel att få fram var tex alla apotek i närheten finns.

När dina evakueringsvägar är planerade så prova dom på riktigt. Du kanske upptäcker hinder som inte fanns på kartan. Testa dom åtminstone en gång om året så att det helt plötsligt inte har byggts om och din tänkta väg istället är ett köpcentrum. När du är nöjd så skriv ut kartan, plasta in den och förvara den där du kommer att utgå ifrån eller på dig. Din evakueringskarta gör ingen nytta i datorn hemma.

Säker resa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s