Tips om bra husapotek

Hur ser det egentligen ut i din första hjälpen låda därhemma? Innan jag blev förälder så måste jag erkänna att min sjukvårdslåda var i stort sett obefintlig. När vi fick barn så tog vi en tur till apoteket och införskaffade det mesta man kunde behöva. Personalen brukar vara väldigt duktiga och hjälpsamma med att sätta ihop en bra grund. För en tid sen så gick jag igenom vår sjukvårdslåda och insåg att mycket hade passerat utgångsdatum och att det faktiskt behövde kompletteras med en hel del. Att ha ett bra husapotek / första hjälpen kit hemma är viktigt om olyckan är framme och kan bespara mycket elände.

Jag ger tips om ett bra utbud att ha i din sjukvårdslåda men rådgör med din vårdcentral, läkare eller apotekspersonal för just din situation. Var noga med att följa instruktioner angivet för respektive läkemedel. Ta även hänsyn till att vissa läkemedel inte är anpassade för barn eller att dom finns i en speciell version för barn.

Förvara ditt husapotek i en väl utmärkt låda på en plats där små barn inte kan komma åt den. Kom även ihåg att vissa läkemedel skall förvaras på särskilt sätt, tex kylskåp eller ej i fuktiga utrymmen.Tänk på att många läkemedel har ett sista förbrukningsdatum. Alla artiklar nedan finn receptfritt på apoteket.

Rekommenderat innehåll

Plåster i olika sorter och storlekar

Kompresser och sterila kompresser

Tejp för att fästa kompresser

Gasbinda för förband

Elastisk binda för förband och stukningar

Sårtejp / kirurgisk tejp för att föra ihop glipande sår

Kylbalsam lindrar lättare solsveda

Hydrokortisonkräm mot irriterade eksem eller insektsbett

Smärtstillande xylocainsalva mot smärtsamma sår eller insektsbett

Sårtvätt Klorhexidinlösning eller steril koksaltlösning

Pincett

Fästingplockare

Febertermometer ( Förvara även extrabatterier om det är en digital termometer )

Avsvällande nässprej eller näsdroppar

Hostmedicin slemlösande och för torrhosta

Smärtstillande, febernedsättande och anti inflamatoriska tabletter

Ögonsköljvätska

Medicinskt kol vid förgiftning. Kontakta giftinformationscentralen  08-33 12 31 eller 112 om det är akut innan användning då det i vissa fall kan vara olämpligt.

Vätskeersättning finns färdig på apoteket eller kan lätt blandas till själv genom att blanda 6 teskedar socker, 0,5 teskedar salt med 1 liter kokat och avsvalnat vatten.

Annonser

2 reaktioner på ”Tips om bra husapotek

 1. Tack för en bra artikel! Jag är själv i början av min medecinprepp och har i princip endast ett par plåster i min medecinväska för tillfället 🙂

  En kort fråga – hur resonerar du kring antibiotika? Bör inte antibiotika finnas med i någon form för det fall att det blir en krissituation som kanske sträcker sig över ett par veckor utan att samhället (med tillgång till sjukvård etc) fungerar ”som vanligt”? Utan tillgång till antibiotika kan normalt harmlösa sår eller infektioner relativt snabbt leda till ödesdigra konsekvenser. Eller jag kanske överdriver faran att inte ha tillgång till antibiotika?

  Tacksam för tips och tankar i den delen då jag själv funderar mycket på hur jag ska kunna säkerställa (vilken typ av antibiotika, var köpa, hållbarhetstid etc) att jag har tillgång till antibiotika vid en krissituation där tillgången till sjukvård är begränsad.

  Gilla

  • Hej när det gäller Antibiotika så är den oftast receptbelagd. Dessutom gäller det att veta vilken antibiotika som ska sättas in mot vad. Det finns dock antibiotika att tillgå som inte är receptbelagd utan som är avsedd för djur. Det finns en del som lagrar sån antibiotika men jag tycker att man ska vara väldigt påläst så att man vet att man sätter in rätt antibiotika och framför allt vilken dos som är anpassad för människor. Nu pratat vi om en situation då hela sjukvården i stort sett skulle vara havererad. Eventuellt kommer en artikel om detta senare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s