Grodda – Ett snabbt och enkelt sätt till grönt på tallriken

Häromdagen testade jag något nytt för mig. Jag groddade. Hur enkelt som helst att få näringsrika groddar att ha som tillskott i sallader eller till maten. Dessutom var det både gott och nyttigt och det går fort att göra.

Många hävdar att groddningen ökar fröets näringsinnehåll med flera 100 procent och dom flesta groddar är väldigt innehållsrika på vitaminer, mineraler, protein, fettsyror och enzymer.

Tanken slog mig att skulle ett längre krisscenario uppstå så var det här ett snabbt sätt att kunna dryga ut och krydda maten med lite färskt grönt på tallriken. Särskilt med tanke på att det tar väldigt lite resurser i anspråk samt att det går relativt snabbt från start till färdig produkt.

För att börja grodda behöver du följande:

Frön av den sort du tänker grodda ( Exempel kommer senare i artikeln ). Frön köper du lämpligast  i din hälsokost-, livsmedels- eller trädgårds-butik.

Rena glas eller plastburkar med en storlek av ca en liter. Gärna flata burkar med så stor bottenyta som möjligt. Det finns också särskilda groddlådor att köpa i hälsokostbutiker som förenklar processen.

Silduk eller tyg som andas och gummisnodd som lock. Det går även att använda vanliga lock till burkarna om du gör massor av små hål i dom.

Vatten

Sil

Så här kommer du igång steg för steg:

1 Blötläggning

Börja med att mäta upp fröna. Ta så mycket så att det nästan täcker botten på burken du tänker grodda i. Nu fyller du på med ungefär 4 gånger så mycket vatten. Olika frön behöver olika lång tid för blötläggning men för att göra det enkelt så blötlägg alltid över natten i 8 -12 timmar så täcker man in dom flesta fröernas behov.

2 Sättning

Skölj av fröerna ordentligt genom silen och sprid sen ut fröerna på botten av burken. Låt lite vatten vara kvar på botten av burken.

3 Övertäckning

Täck burkarna med locken och se till att det finns gott om ventilation genom silduken eller genom lufthål i locket. Låt groddarna stå mörkt.

4 Sköljning

Skölj groddarna 2 gånger om dagen med lite ljummet vatten. Gärna morgon och kväll. Groddarna skall alltså inte vattnas utan sköljas så dom håller sig fuktiga. Se alltså till att hälla av överskottsvattnet.

5 Tillväxt

Efter ca 3-6 dagar så har groddarna växt klart. Låt dom stå ljust sista dygnet så att dom blir gröna och fina.

6 Skörda

Nu är groddarna klara att äta. Du kan förvara groddarna i kylskåp i ca 6 dagar. Om kylen inte fungerar så förvara dom mörkt och så svalt som möjligt. Ca två dagar i vanlig rumstemperatur klarar dom flesta groddar. Förvara dom gärna i en burk med lite hushållspapper på botten.

Lämpliga frön att grodda:

Mungbönsgroddar. Enkel grodd att börja med och bra smak.

Linsgroddar. Går att grodda på röda, svarta och gröna linser. Gröna linser är vanligast.

AlfaAlfagroddar. Saftiga groddar som är lätta att grodda.

Bovetegroddar

Krasse. Gott och enkla att grodda.

Solrosfrögroddar

Rårisgroddar

Det finns fler frön som man kan grodda på och även ta vidare till skott som tex ärtskott.

Några saker att tänka på:

Fröna ska hela tiden vara fuktiga.

Peta inte med fingrarna bland fröna eller groddburkarna då det kan ge bakterietillväxt. Använd en sked eller liknande istället.

Skölj groddarna två gånger per dag.

Gör rent groddburkarna innan du gör en ny groddsats.

Om det bildas en vit hinna på groddarna så skölj bort den. Ska ej förväxlas med mögel.

Ett tips är att starta en groddkultur varje eller varannan dag med olika typer av groddar så att du hela tiden kan skörda färska groddar.

Lycka till med groddningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s