Pimpa din krislåda

En krislåda borde alla ha i sitt hem. Troligaste användningsområdet för oss i Sverige är väl vid ett större och långvarigt strömavbrott.

Myndigheten för samhällskydd och beredskap ( MSB ) rekommenderar alla att ha en krislåda och har gett ett förslag på vad man ska packa i den. Jag tänkte att vi skulle pimpa lådan lite och komplettera med en del nödvändiga saker som MSB har missat att ta upp.

MSB Föreslår följande:

Mat som klarar rumstemperatur ( ris, bulgur, nötter, konserver, chocklad etc )

Filtar

Fotogenlampa, stearinljus, tändstickor

Batterier

Telefonlista med viktiga nummer ( bra när mobilen med kontaktlistan dör )

Vevradio

Vevladdare till mobilen

Kontanter

Det jag föreslår att du kompletterar din krislåda med är följande:

Komplettera upp matförrådet så att du har mat för ca en vecka för alla personer i hushållet. Komplettera MSB´s rekommendationer med pasta, knäckebröd, torkad och konserverad frukt, Te och kaffe. Påsar med pulversoppa, chockladdryck. Stoppa gärna ner en flaska koncentrerad saft eller liknande. Att dricka ljummet vatten kan bli tråkigt i längden. Tänk på att hålla koll på hållbarhetsdatum och rotera förrådet. Det finns även frystorkad mat med mycket lång hållbarhet.

Campingkök. Jag blev lite förvånad över att MSB inte hade det med på sin lista då det är svårt att koka bulgur och ris utan ett kök. Spisen fungerar inte om strömmen har gått och vedspis hör inte till vanligheterna längre. Skaffa ett bra sprit eller gasolkök som du kan laga mat och värma vatten med. Tänk på att inte ställa köket under spisfläkten då flott från fläkten kan droppa ner i köket och börja brinna.

Konservöppnare. Du kanske redan har en men stoppa en i krislådan också. Hellre en för mycket än ingen alls.

Sovsäckar. Det är mycket lättare att hålla värmen i en sovsäck om man står utan värme i huset.

Batteridriven lykta. Fotogenlyktor är trevligt och ger även viss värme men utgör ändå en brandrisk. En batteridriven LED lykta ger bra belysning och är mycket säkrare.

Ficklampa/pannlampa. Det är smidigt att ha en ficklampa eller pannlampa om man behöver ordna saker och behöver bättre och mer riktat ljus än vad en lykta avger. Dessutom kanske du är tvungen att lämna huset när det är mörkt ute för att tex uträtta toalettbehov.

Värmeljus. Värmeljus fungerar bra som belysning och att avge värme. Tänk på att inte ställa för många värmeljus tätt ihop då det kan bli en brandrisk och avge en hög flamma.

Vattendunkar. Förvara fyllda vattendunkar mörkt och svalt hemma. Vattnet håller i 6 månader och behöver sen bytas ut. Går strömmen så är rekommendationen att fylla badkar och alla förvaringskärl man har hemma med vatten. Men om strömmen går när man ligger och sover eller är på jobbet så är det bra att ha en vattenreserv som redan är klar. Dessutom så är dunkarna bra att ha för att kunna hämta vatten på av kommunen utsedda platser eller vid någon annan källa. Jag rekommenderar att man använder 10 liters dunkar då 25 liters dunkar blir tunga att bära. Komplettera även med en tappkran till dunkarna. Tänk även på att köpa dunkar som är godkända för matförvaring, annars kan dom avge skadliga ämnen. Du kommer att behöva vatten för att dricka, matlagning och hygien så hellre för mycket än för lite.

Mat till husdjuren. Glöm inte att packa ner mat till dina husdjur i krislådan.

Mediciner. Se till att ha en extra uppsättning mediciner i krislådan om du är i behov av det. Har strömmen gått så blir det svårt för Apoteket att hitta dina recept eftersom alla recept är elektroniska nu för tiden.

Hygienartiklar. Våtservetter och tvättlappar gör att det är lättare att sköta sin hygien med mindre vattenanvändning. Passa på att stoppa ner några extra rullar toapapper i krislådan på samma gång.

Sopsäckar. Stoppa ner ett par rullar svarta sopsäckar av bra kvalitet. Går strömmen så slutar vattnet att fungera och då fungerar inte din toalett. Sopsäckarna får bli alternativet. Använd dubbla sopsäckar för säkerhets skull. Nöden har ingen lag.

En toahink. Det finns särskilda toahinkar avsedda för tex camping att köpa, med sittring och lock på. Det underlättar enormt om inte toaletten fungerar. Tänk på att försöka separera urin och avföring för lättare efterhantering. Nr 1 och nr 2 gör man för sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s