Krukodling för balkongen eller den lilla tomten

En del har inte en större tomt där man kan anlägga ett trädgårdsland. När jag bodde i lägenhet tidigare så odlade vi mycket på vår balkong. Med lite eftertanke och planering och bra krukor så blir odlingen riktigt givande även på en balkong. Om syftet är att lära sig mer om odling eller att få lyxen att kunna skörda sina egna grönsaker, bär och kryddor eller för att dryga ut matkassan är upp till var och en. Flera jag har pratat med har aldrig förstått hur mycket man faktiskt kan odla på sin balkong eller på en liten uteplats eller tomt.

Börja med att planera och tänk igenom vad du vill uppnå. Fundera även på hur du ska ta tillvara på din skörd och hur mycket tid du har att sköta om den under sommaren. Att lösa vattning under en vecka man är bortrest kanske är det vanligaste problemet för många. Om du inte har gjort något liknande tidigare så börja i mindre skala och prova dig fram så att det blir kul och givande och inte en börda.

Fundera på hur du kan utnyttja allt utrymme på bästa sätt. Det går att odla i balkonglådor, hängamplar, väggamplar, krukor och hinkar. Se till att välja stora krukor eftersom dom snabbt torkar ut om det blir varmt. Alla krukor måste ha dräneringshål så att plantorna inte drunknar om dom får för mycket vatten. Om krukorna inte har färdiga dräneringshål så kan du borra egna.

Vissa plantor kräver mer utrymme då dom har stora rotsystem, så som potatis och tomater.

Se till att använda bra jord av hög kvalitet som är långtidsgödslad. Efter ca en månad så kommer mycket av näringen vara slut i jorden och du måste börja gödselvattna en gång i veckan. Det finns särskilda gödselmedel för olika planter men vanlig krukväxtnäring duger bra det med.

Tänk även på att om du bor inne i stan eller i närheten av en väg med mycket trafik så bör du skölja av bladen på plantorna då och då. Tänk även på att skölja din skörd ordentligt.

För att lösa bevattning under en tid då man är borta så finns det flera olika lösningar att köpa färdiga eller att bygga själv om man inte har någon vän eller granne som kan komma att vattna. Jag har oftast klarat mig en vecka genom att stoppa ner vattenfyllda PET flaskor med halsen nedstucken i jorden på krukorna. Om jorden är vattnad innan så suger jorden sen åt sig vatten ur flaskorna i takt med att den torkar upp.

Nedan tänkte jag tipsa om bra saker att odla i krukor. Det finns mycket mer man kan odla på en balkong men jag tänkte tipsa om sånt som jag tycker är bra att börja med. Jag har även utelämnat sånt som jag tycker tar för mycket plats eller som kräver att man har en inglasad balkong.

Grönsaker

Tomat.  Det finns massor av tomatsorter att välja mellan. Välj gärna busksorter eller bind upp plantorna med blompinnar, snören eller spalje.

Sallat, spenat, mangold och ruccola. Sallad är relativt enkelt och går utmärkt att odla i balkonglådor. Tänk på att en del sallad som ruccola blir klar relativt fort och det kan vara bra att så den i omgångar så att du kan skörda utspritt över en längre tid.

Morot, rödbetor och Rädisor. Morötter kan man även odla i mjölk kartonger. Se bara till att gallra så det är ca 6-7 st per kartong

Paprika

Chilipeppar. Om du får en riklig skörd så se till att torka chilifrukterna så att du kan njuta av dom länge.

Gurka

Potatis. Potatis tar ganska mycket plats att odla men funkar utmärkt i hinkar. Det finns även särskilda potatishinkar så att du lätt kan lyfta upp plantan ur hinken och skörda eftersom.

Sockerärtor, störböna. Se till att binda upp dom ordentligt.

Aubergine

Lök. Lök kan du skörda under hela sommaren och tänk på att blasten också är ätbar. Om du vill lagra löken så måste blasten få torka ner först innan du skördar den.

Vitlök. Vitlöken skall helst planteras på hösten för att sen kunna skördas sommaren efter.

Rabarber. Rabarbern behöver också en ganska stor kruka för att trivas.

Kryddor

Fransk Dragon.

Gräslök

Dill

Persilja

Citronmeliss

Mynta. Tänk på att inte plantera myntan ihop med andra växter då den snabbt sprider sig och tar över.

Oregano

Salvia

Rosmarin

Koriander

Basilika

Persilja

Bär och Frukt

Jordgubbar. Det finns speciella jordgubbe amplar som gör att du får plats med många plantor på liten yta

Smultron

Björnbär och Hallon. Försök att välja taggfria sorter.

Röda och Svarta Vinbär. Dom svarta vinbären klarar oftast av att stå mer skuggigt och ändå ge skörd.

Krusbär

Jag hoppas du får en riktigt bra skörd på din balkongtäppa i sommar. Att få njuta av egenodlat nyskördat är en lyx. Får du över av skörden så ta tillvara på den. Frys in rabarber och bär, Torka dina kryddor och lägg in dina grönsaker så kan du njuta av den tills det är dags för nästa skörd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s