10 tips till att börja lagra mat

drinks-supermarket-cans-beverage

Många jag pratat med har haft tanken på att börja lagra upp ett litet nödförråd med mat. Allt från att klara sig en vecka till längre perioder. Om man nu har ambitionen att bara fylla nödlådan eller om det gäller att klara sig under en längre tid så gäller fortfarande några grundläggande tips som jag tänke dela med mig av.

1 Börja! Gå från tanke till handling. Det handlar ju faktiskt inte om en större ansträngning än att köpa med sig lite extra från affären nästa gång du handlar.

2 Gör en inventarielista över ditt förråd. Då ser du lättare när artiklar går ut och vad du är i behov av.

3 Rotera ditt förråd. Glöm inte bort att hålla koll på bäst före datumen. Lägg in dom med några månaders framförhållning i din mobilkalender eller hitta ett annat system som fungerar för dig. Det är inte så lyckat att stå där med ett förråd som har blivit otjänligt när det väl behövs. Dessutom så kan du förbruka förrådet innan artiklarna går ut och ersätta med nya varor.

4 Köp bara sånt du faktiskt kan tänka dig att äta. Ibland blir man frestad att köpa något bara för att det är billigt men om ingen i familjen kan tänka sig att äta det så finns det nog bättre alternativ även om det kanske kostar lite mer.

5 Variation. Försök att skapa lite variation i ditt förråd. Om man tittar på butikshyllornas sortiment över konserver så är det ganska begränsat. Försök att variera dig och hitta nya kombinationer. Tänk på att konserverade grönsaker eller frukt kan hjälpa till att förbättra måltiderna.

6 Tillbehör. Komplettera ditt förråd med tillbehör såsom, kryddor, såspulver, ris, pasta, bulgur mm.

7 Säker förvaring. Tänk på att förvara ditt förråd på en plats som har jämn temeperatur och luftfuktighet. Förvara maten mörkt och i behållare som är godkända för livsmedel och förhindrar att skadedjur kommer åt dina förråd.

8 När du väljer mat till ditt förråd så håll även koll på hur mycket vatten som kommer att förbrukas. Frystorkad mat kräver tillsats av vatten. Det gör även vissa konserver som t.ex en del soppor. Pasta kräver mer vatten för kokning än ris. Ju mer vatten du behöver för matlagning, ju mer vatten kommer du behöva lagra eller kunna skaffa under en krissituation.

9 Kök och kokkärl. Tänk på att skaffa ett kök du kan laga mat på i en krissituation utan ström. Du kommer förmodligen behöva införskaffa särskilda kokkärl som är anpassade till köket.

10 Bränsle. Du kommer att behöva bränsle till ditt kök så du måste lagra det också. Se till att även ha bränsle för att kunna koka vatten för rening eller för att värma vatten för hygien och disk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s