Varför bry sig?

3BD659A942

Varför ska jag bry mig om att vara förberedd inför en eventuell kris? Tror jag verkligen att något ska hända? Det är nog frågor som många har ställt sig, även dom som försöker vara förberedda på en större samhällskris eller olycka. Självklart är riskerna procentuellt små men konsekvenserna är desto större. Det intressanta är hur personer ställer sig till vissa sannolikheter och om dom är beredda att vidta åtgärder eller inte

Låt oss titta på vad en del andra saker människor är rädda att råka ut för.

Ca 35.000 bostadsbränder inträffar i Sverige varje år. Det är ca 1,5% risk att ditt hushåll ska drabbas. Många är vi som utrustat våra hem med brandvarnare och kanske en brandsläckare också. Tyvärr så är det trots det många som inte ens investerar några tior på en brandvarnare.

Ca 22.000 bostadsinbrott sker i Sverige varje år. Det är ca 0,95% risk att ditt hushåll drabbas. Många är vi som skaffat någon form av säkerhetsdörr, larm eller någon annan form av utökat inbrottskydd. Likadant här så är det också många som inte vidtagit några åtgärder alls.

En procents risk. Det är värt att lägga en del pengar på att skydda sig mot det. Både när det gäller försäkringar och skydd då skadorna kostar mycket att ersätta vid stöld eller brand.

Ca 275 personer dör i snitt varje år i trafiken i Sverige. Det innebär en risk på ca 0,03 promille.

Drygt 100 personer drunknar i Sverige varje år. Det innebär en risk på ca 0,01 promille.

Risken att dö i trafikolycka eller drunkning är alltså som tur är betydligt mycket lägre än att råka ut för brand eller inbrott i bostaden. Här är konsekvensen mycket större. Vi talar om liv! Vi lägger också väldigt mycket pengar på säkra bilar, krockkuddar, hjälmar mm för att skydda oss. Det har också blivit helt normalt att ha hjälm på sig även som vuxen när man är ute och cyklar.

2-3 personer dör av getingstick i Sverige varje år. Det innebär en risk på 0,00026 promille! Alltså nästan helt osannolikt att det ska inträffa. Ändå verkar väldigt många vara rädda för att bli biten av en huggorm trots att det i snitt bara dör 1 person var åttonde år av huggormsbett i Sverige. Det är alltså en så låg risk som 1 på ca 78,136 miljoner!! Det är betydligt större chans att ha 7 rätt på lotto då det är 1 chans på 6,7 miljoner. Vi lägger väldigt mycket pengar på chansen att vinna miljonvinsten där.

Så trots att vi ser fler och fler signaler på hur klimatet förändras och vi ser konsekvenserna av stormar och översvämningar i form av strömavbrott och egendomsskador. Trots att vi läser om hur sårbart vårt IT-samhälle har blivit. Trots att riskerna för oro i vårt närområde från främmande makt eller från terrorism ska drabba oss så struntar många i att förberedda sig även om en liten insats, som att ha några dagars mat, vatten, ljus, ficklampa och ett spritkök hemma kan göra en avsevärd skillnad. Att investera några tusenlappar i sitt eget skydd mot en större kris där konsekvenserna kan bli katastrofala, även om risken är väldigt liten, borde vara en lika självklar sak som att ha en brandvarnare, cykelhjälm eller flytvästen. Kanske är det så att vi lättare kan ta in konsekvensen av brand, inbrott och olyckor. Det är mer begripligt än vad konsekvensen av att infrastrukturen helt eller delvis, slås sönder för en kortare eller längre tid. Jag tror att för väldigt många är det lättare att tänka att det inte händer en att våga tanken på konsekvenserna om det händer.

Fotnot: Riskerna är beräknade på antal fall jämfört med antal hushåll samt befolkning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s