Att hitta rätt på kartan

karta

Att kunna orientera sig och hitta rätt på kartan tycker jag är en viktig kunskap för alla och inte minst för dom som vill vara förberedda för en krissituation. Blir du tvungen att förflytta dig i okänd terräng eller kunna hitta alternativa färdvägar så är kartkunskap en nödvändig färdighet.

Jag tänkte dela med mig av några enkla och grundläggande tips för hur man läser en karta.

Det finns olika typer av kartor men den typ av karta jag hänvisar till är topografiska kartor. En topografisk karta visar olika typer av terräng, vägar, stigar, höjdskillnader mm. En karta är alltså ett sätt att återge en bild av terrängen på ett tvådimensionellt sätt. För att underlätta att orientera sig på kartan så har man delat in jordgloben i ett rutnät med linjer som går vågrätt och lodrätt. Linjerna som går vägrätt längs med ekvatorn kallas breddgrader och de linjer som går lodrätt från pol till pol kallas längdgrader.

På kartan så visas terräng, vägar, stigar, landmärken mm med hjälp av olika färger och symboler. På kartan finns oftast en symbolförklaring till hjälp. Oftast visas höjdformationer i brun färg. Hav, sjöar, bäckar och andra vattendrag visas med blå färg. Öppen mark som ängar, åkrar och fält visas med gul färg. Hus, kyrktorn, stigar, järnväg och dom flesta vägar visas med svart färg. Med hjälp av kartans höjdkurvor kan vi se hur brant terrängen är. Höjdskillnaden mellan två höjdkurvor kallas för ekvidistans. På dom flesta friluftskartor är ekvidistansen 25 meter. Om höjdkurvorna ligger tätt ihop så innebär det att terrängen är brantare än om det är större avstånd mellan höjdkurvorna.

Skalan på kartan visar hur mycket kartans bild av terrängen är förminskad jämfört med verkligheten. Dom flesta terrängkartorna för friluftsbruk är i skala 1:50 000 med en rutstorlek på 1000 meter. Fjällkartor är oftast i skala 1:100 000 med en rutstorlek på 2000 meter. Orienteringskartor är oftast i skala 1:10 000 och därför mer detaljerade. En skala på 1:50 000 innebär alltså förhållandet mellan karta och verklighet. 1cm på kartan är alltså 50 000 cm ( 500 meter ) i verkligheten. Att förstå skalan gör att det blir lättare att uppskatta avstånd till riktmärken och dit man är på väg.

För att kunna läsa kartan och se var du är någonstans så gäller det att du kan översätta verkligheten till kartan eller tvärtom. För att underlätta lite så är alltid Norr uppåt på kartan. Med hjälp av en kompass så tar du ut riktningen mot Norr och vänder kartan så att uppåt på kartan pekar mot Norr. När nu kartan ligger rätt så tar du hjälp av riktmärken i terrängen och försöker hitta dom på kartan. Till exempel vägar, sjöar, kyrktorn, höjder mm. När du har orienterat dig och hittat var du är så blir det enkelt att följa kartan om du hela tiden håller koll på riktmärken i terrängen och jämför med kartbilden. Hur du använder en kompass tänkte jag dela med mig av längre fram.

Jag råder dig att skaffa dig en karta över ditt närområde och ta med den ut på en promenad då och då. Öva på att tyda kartan och orientera efter den. Under pressade förhållanden så är det lätt att göra fel. Då är det bättre att ha övat i lugn och ro.

Lycka till

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s