Ta vara på sommarens resurser

kaboompics.com_Home gardening - young rucola

Med Greklands ekonomiska kris aktuellare än någonsin så kan det vara bra att fundera på vad man själv kan göra för att förbereda sig för något liknande. En ekonomisk kris är riktigt tuff att klara sig igenom jämfört med många andra kriser. Sommaren är en period på året då vi har väldigt mycket resurser att ta tillvara på, särskilt med tanke på allemansrätten.

Ta vara på skörden av frukt och bär från trädgården genom att safta, sylta, frysa, torka och lägga in. Har du inte egna fruktträd så kanske du kan fråga någon om du får ta tillvara på deras fallfrukt. Ute i skogen finns det fullt av lingon och blåbär att plocka och bor man längre norrut så finns det även hjortron.

Svampsäsongen är snart här så passa på att ta en skogspromenad och plocka svamp för att torka eller fräsa upp och frysa in. Fräs svampen i sitt eget spad så håller den längre.

Ta familjen ut på några fisketurer och är fiskelyckan med er så kanske det blir lite över att frysa in. Tänk på att fisk klarar sig mellan 3 till 6 månader i frysen beroende på fetthalten.

Odla själv och ta tillvara på skörden. Det är lätt att tänka att man är för sent ute men det finns massor av sorter som man kan så fortfarande och sen skörda under sensommaren. En fröpåse kostar ca 20 kr och den ger till exempel en väldig massa sallad att njuta av. Så här dags är det kanske bäst att köpa färdiga plantor av en del sorter som ändå ger väldigt mycket i utbyte jämfört med kostnaden för att köpa färdigodlat. Var du ute i god tid så passa på att lägga in grönsaker eller torka tomater i ugnen för att sen lägga in i olivolja. Passa på att torka och frysa in skörden av kryddor så klarar du dig förmodligen hela vintern.

Att påta i trädgårdslanden, gå ut i skogen för att plocka bär och svamp eller sitta på bryggan och fiska är något många av oss ändå förknippar med semester. Att på köpet få välfyllda skafferi, kyl och frys är en bra bonus. Att sen få njuta av sin egen skörd under den mörkare delen av året förgyller vilken måltid som helst, ekonomisk kris eller inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s