5 Tips för att väcka friluftsintresset hos dina barn

solnedgång

Så här års är det perfekt att försöka väcka ett intresse för friluftsliv hos sina barn. Det kan vara svårt att få ut barnen i skogen när det finns så mycket som lockar med läsplattor, mobiler, tv-spel och liknande. Bor man i storstad så kan det kännas ännu svårare men naturen är aldrig långt ifrån oss i Sverige, var du än bor. Det gäller bara att var påhittig och göra det hela till en lek eller spännande utflykt. Visa dina barn att naturen är en underbar lekplats.

När min son var i fyraårs åldern så var vi nere på väskusten och gick omkring på klipporna. Det hade regnat en hel del och det var stora vattenpölar överallt. Vi lekte krokodilsafari och han kan fortfarande skratta åt hur kul vi hade då, flera år senare. Det som kanske verkar enkelt för oss vuxna kan vara ett stort äventyr för våra barn.

Jag tänkte tipsa om några aktiviteter som kan vara kul att göra i naturen och som dessutom ger bra kunskaper för sina barn i händelse av en nödsituation eller om dom skulle gå vilse.

1 Skattjakt

Gör en rolig skattjakt för dina barn som samtidigt ger dom en förståelse för hur en karta fungerar och hur man översätter kartan till verkligheten.

Börja med att rita en skattkarta. Anpassa kartan och avstånden i terrängen till hur stora dina barn är. Ju större barn desto längre avstånd. Använd google maps eller en karta från till exempel Eniro som du printar ut eller ritar av. För dom mindre barnen kan det vara en bra början med att markera start och sen en streckad linje hur man ska gå för att komma fram till krysset som markerar skatten. För dom lite större barnen kan man rita in en del landmärken eller pilar och avståndsangivelser för att komma framåt eller att själva kartan i sig får räcka med bara ett kryss för skatten utmarkerat. Då får dom själva lista ut var på kartan dom är. Vid krysset så gömmer du en skatt med lite godis, en fikakorg eller liknande.

Berätta en historia om att du hittat en skattkarta och fråga om dom vill följa med på skattjakt. Låt barnen resonera sig fram till var dom är på kartan och vad dom känner igen. Strunta i väderstreck och kompass och låt dom hitta landmärken på kartan och försöka anpassa kartan till hur den ska hållas i förhållande till terrängen. Ge dom ledtrådar som ”Tänk om det där är vårt hus, kan inte det där vara badsjön då?” Guida dom och hjälp dom så att dom får lösa problemen men att det inte blir för svårt för då tröttnar dom.

2 Bygg en koja i skogen

Ha en kul dag i skogen med att bygga en koja och lär samtidigt dina barn hur man skapar skydd från regn, vind och kyla.

Föreslå att ni ska bygga en lägerkoja i skogen och ta med kniv, snöre och fikakorg. Välj ut en fin plats i naturen i närheten av huset eller sommarstugan.  Lär sen barnen hur man kan göra en lägerkoja genom att göra ett enkelt vindskydd. Tanken är att barnen ska kunna använda den som koja under hela sommaren. Visa hur man genom att spänna upp en stör mellan två trädstammar och sen luta slanor mot den på ena sidan och sen täcka med granris får ett riktigt bra vindskydd. Eller så ställer ni slanor mot varandra som en kåta och täcken sen med ris och lövkvistar. Bädda marken med ris och löv och förklara att man håller sig torr och varm om man inte sitter direkt på marken. Om barnen är lite större eller har lite mer vana av skogen så kan man fråga om man ska övernatta tillsammans där en natt.

3 Grilla korv och pinnbröd i naturen

Gör en härlig utflykt i naturen med korvgrillning och ge dina barn några fina naturminnen. Ta med tändstickor, tändmaterial, kniv, korv och tillbehör samt pinnbrödsdeg och dryck. Ta reda på var du får göra upp eld säkert någonstans och tänk på risken för skogsbränder. Många naturområden har förberedda eldplatser längs vandringsleder.

Recept på pinnbrödsdeg

5 dl vetemjöl

2 tsk salt

2 tsk bakpulver

2 dl vatten

Blanda dom torra ingredienserna och tillsätt sen vatten och blanda ihop till en deg som du tar med dig i en påse.

Låt barnen hjälpa till att samla ved och se på när du gör upp eld. Fixa grillpinnar och grilla korv och pinnbröd när glöden är klar. Med pinnbrödet gör du så här: Dela och rulla ut degen till fingertjocka längder. Snurra deglängderna på pinnar och grilla runt om tills du får av brödet från pinnen utan att deg fastnar. Vill du göra det mer avancerat för större barn så använd eldstål eller ta med ett sprit eller gasolkök nästa gång och laga något mer avancerat.

4 Gå på upptäcktsfärd

Det behöver inte vara så komplicerat. Gå ut i naturen och var nyfikna. Titta på djurspillning och smådjur. Låt barnen leka och få utlopp för upptäckarglädjen. Naturen runt hörnet eller ut i vildmarken. Det är ni som sätter gränserna.

5 Knivskola

Många föräldrar är rädda för att låta barnen använda kniv. Samtidigt är barnen nyfikna och det som är förbjudet lockar. Jag hade en knivskola för min son där jag lärde honom hur man täljer och vad det är för regler som gäller. Visa att man täljer ifrån sig. Hur man ska hålla i kniven, att man alltid lägger tillbaka kniven i fodralet och att man inte får använda kniven om man inte har sällskap av en vuxen som övervakar. Jag köpte en kniv till min son som var anpassad för barn med mindre handtag och en spets som inte var så spetsig. Han var jättestolt när vi hade haft vår halvtimmas knivskola och fick sin egna kniv. Framför allt så är han jätteduktig på att hantera den på ett säkert sätt.

Lycka till och ge dina barn några fina naturupplevelser i sommar.

Annonser

5 reaktioner på ”5 Tips för att väcka friluftsintresset hos dina barn

  1. Jättebra tips!
    Som inbiten vandrare tar jag barnbarnen en i taget till fjällvandring med tält. Innehåller allt från kartläsning till att klara sig utan moderniteter som mobil. 8 år uppåt, alla tjejer hittills, 5 dagar och lättare terräng men även enklare vad och snöfält och riktigt uselt väder.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s