Skördetid – Torka svamp, frukt och grönsaker

äpplen

Efter en regnig sommar blandad med en del värme så är det gott om svamp, bär och frukt. Ibland står man där och undrar vad man ska göra med allt som kommer från land, buskar och träd. Man kanske inte har tiden att konservera, safta, sylta och lägga in. Då är torkning ett utmärkt alternativ. Det krävs lite förberedelser men sköter sig till stor del själv.

Att torka mat är en riktigt gammal metod att bevara mat. Fördelarna med torkning är många. Det behåller mycket av näringen, tar liten plats och väger lite, lång hållbarhet samt att det är lätt och enkelt.

När man tänker på torkning av mat så går oftast tankarna till torkad svamp, russin, äppelringar eller beef yerkey. Det är otroligt mycket mat som kan torkas och det är bara att experimentera.

Grundprincipen är att torka ut all vätska ur produkten utan att den blir tillagad i vanlig bemärkelse. För att åstadkomma det så behövs en viss värme, luftcirkulation och att det man torkar är tillskuret i lagom små bitar.

Det du behöver för att torka mat beror lite på vad du ska torka och hur avancerad du vill bli. I många fall så duger tidningspapper eller snören men en ställning med torkkorgar gör att det tar mindre plats för att torka större mängder. En vanlig ugn passar bra att torka det mesta i. Det finns även speciella elektriska torkmaskiner i prisklassen 500 – 7000Kr. Man kan även bygga ett eget torkskåp att hänga över ett element eller ställa ovanpå ett kylskåp för att dra nytta av överskottsvärmen därifrån.

Jag tänkte gå igenom några råvaror som går utmärkt att torka och metoder för att torka dom

Svamp

Svamp är lätt att torka. Se till att svampen är ordentligt rensad och borstad och skiva större svampar i ca 2-4 mm skivor. Lättast är att breda ut svampen på lager av tidningspapper. Se till att breda ut svamparna ordentligt och undvik att svampar ligger ovanpå varandra. Rör om bland svamparna en gång om dagen och byt tidningspapper om det är fuktigt. För att förbättra cirkulationen kan man lägga tidningspappret ovanpå ett ugnsgaller så att luft kan cirkulera under. Torkkorgar är ett bra sätt att minska platsen det tar för att torka svamp. Det går att köpa färdiga eller att själv bygga en enkel torkställning där nätkorgar kan staplas ovanpå varandra. Ta bort svampar som ser ut att bli dåliga. När svampen är genomtorr så förvara den i glasburkar på ett mörkt svalt och torrt ställe.

Kryddor

Kryddor är också mycket lätt att torka. Bind ihop stjälkarna på kryddorna med tråd eller snöre, i buntar. Bind ganska tight då buntarna krymper ihop vid torkningen. Häng sen kryddbuntarna upp och ner på ett mörkt och torrt ställe inomhus med god luftcirkulation. När kryddorna har torkat efter några veckor så repar man av bladen från kryddorna och förvarar sedan i burkar eller tex små papp påsar. Bra kryddor att torka är till exempel Timjan, Rosmarin, Oregano, Salvia, Basilika, Dragon.

Äpplen och Päron

Äpplen och Päron torkas enkelt genom att kärna ur dom med en urkärnare och sen skiva dom i 2-4 mm tjocka skivor. Trä upp skivorna på snören som spänns upp på en torr och mörk plats inomhus. Se till att fruktskivorna inte sitter ihop utan har luft emellan.

Bär

Bär är lättast att torka på plåt i ugn i max 50 grader eller i en torkmaskin. Bären kan även soltorkas om det är varmt ute i solen, utspridda på nätramar. Bären kan även mosas till en pure som breds ut över en plåt och sedan torkas. Om du torkar i ugnen så låt ugnsluckan stå på glänt eller använd varmluftsugnen.

Grönsaker

Många grönsaker går också utmärkt att torka. Vissa grönskar blir bäst om man blancherar dom först genom att doppa ner dom i kokande vatten några sekunder och sen direkt lägger dom i kallt vatten för att stoppa kokningen. Det är inte nödvändigt men det bevarar bland annat färgen bättre. Sallad kan torkas i torkkorgar. Eller i ugn. Var noga med att salladsbladen inte ligger över varandra. Tomater, morötter, rotfrukter, lök, vitlök, kål och pepparfrukter går också bra att torka. Tänk på att skiva grönsakerna i jämnstora skivor. Torka i max 50 grader i ugnen och lämna en glipa öppen i ugnsluckan eller använd varmluftsugn.

Övrig frukt

En del frukt som tex plommon är lättast att mosa först innan ugnstorkning. Bananer går utmärkt att torka i tunna skivor i ugnen på max 50 grader till bananchips. Nypon blir också väldigt bra att torka efter att ha rensat bort kärnorna.

Användningsområden

Använd dina torkade bär, frukter, svamp och grönsaker genom att blötlägga dom några timmar innan matlagningen. Du kan också köra de torkade produkterna i en mixer tills du får ett fint pulver. Pulvret kan sen användas som smaksättare i till exempel såser eller soppor. Du kan använda torkad frukt i musli eller till bakning och efterrätter eller som energitillskott.

Gör egna kryddblandningar av till exempel pulver av torkade tomater, torkad vitlök och lök, torkad persilja till pasta. Blanda bara ut med olivolja vid tillagning.

Lycka till med torkningen och njut av din skörd under lång tid framöver.

Annonser

3 reaktioner på ”Skördetid – Torka svamp, frukt och grönsaker

  1. […] 3 Torka dina äpplen. Skiva äpplena tunt och trä upp dom på snören och häng sen upp dom för att torka. Se till att dom fått torka ordentligt så att all fukt är ute. Nu håller äpplena ännu längre och tar dessutom mindre plats och väger mindre. För en mer utförlig instruktion till hur du torkar frukt så kan du läsa mer här: Torka frukt […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s