Tankar om prepping

mur

För en tid sedan satt jag och väntade på mat på en takeaway restaurang. Medans jag väntade så hörde jag två personer bakom mig som satt och pratade om någon katastrof film som nyligen gått på bio och den ena personen började prata om att han lagrade mat hemma åt sin familj, i fall något skulle hända. Dom hade en ganska lång diskussion om detta och när dom reser sig och ska gå så ser jag att den personen var en jag är bekant med via min sons skola. Han förstod att jag måste hört allt dom pratade om och såg lite generad ut.

Jag har ofta tänkt på varför det finns en rädsla bland många preppers att  tala om att man har ett matförråd hemma eller en krislåda. Många är rädda att uppfattas som lite halvtokiga och ibland undrar man om pratet om att det är så viktigt att hålla det dolt så ingen tar deras förråd, samtidigt är en bra ursäkt för att slippa dömas av andra.

Jag förstår fullständigt att många är rädda att uppfattas som knasbollar, för vem vill väl det. Samtidigt så är det lätt att förstå varför den uppfattningen är vanlig då media gärna visar upp någon vapengalen amerikan i gasmask ute i någon gammal kärnvapensilo, när man visar något om preppers.

Etiketten prepper är lite synonymt med just den bilden och jag har själv svårt att förlika mig med den. Jag anser mig vara krismedveten och vill vara förberedd så egentligen är jag en prepper då ordet prepper kommer ifrån engelskans prepared, att vara förberedd.

Om man då har följt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps rekommendationer och har skaffat sig en krislåda hemma, är man då inte en prepper?

Vart går då gränsen för hur förberedd man får vara utan att riskera att andra ska bli förundrade?

Om jag har en hemförsäkring i fall något skulle hända?

Om jag har en brandsläckare och brandvarnare hemma?

Om jag har en förstahjälpen kudde i bilen?

Om jag använder cykelhjälm?

Om jag har flytväst?

Om jag har ett inbrottslarm?

Eller att jag har anmält mig till A-kassan eller skaffat pensionsförsäkring?

Dom flesta av oss har ju vidtagit en hel del åtgärder för att vara förberedda om olyckan är framme. Hur många samtal har man inte hört där till exempel nyblivna föräldrar stolt berättat om hur de barnsäkrat huset eller någon berättat om sin nya bil och alla dess säkerhetsfinesser. Varför blir en del förundrade över att man har en veckas matlager hemma och är förberedd för exempelvis ett strömavbrott? Dessutom så skulle nog dom flesta av dom förundras över en person som inte har en hemförsäkring eller låter sina barn vara ute på sjön utan flytväst.

Hur tänker du?

Annonser

2 reaktioner på ”Tankar om prepping

 1. Är det verkligen någon som höjer ögonbrynen för en veckas mat och några stearinljus? Det är väl när man lämnar MSB-rekommendationerna bakom sig och börjar preppa för flera veckor helt utan samhällsservice som det blir lite udda.

  Jag tror att det som anses konstigt är åsikten att samhället faktiskt kan haverera och att det kan gå snabbt. Om man inte har TILLTRO till samhällets förmåga och litar på det så anser man att de som har tilltro har fel i sin tro och ingen gillar att ha fel. Hellre än att ompröva sin tro på samhällets förmåga väljer man då att se dem som saknar denna tro som lite konstiga, kanske t.o.m. farliga eftersom de inte ställer upp på den tysta överenskommelsen om hur verkligheten är.

  Eller så är det något helt annat.

  Gilla

  • Förmodligen är det inte mängden andra reagerar över utan just syftet.Precis som du själv säger så reagerar andra över att någon tror att något så negativt ska hända, att man helt plötsligt inte får hjälp av staten utan blir tvungen att klara sig själv. Den tanken är främmande och skrämmande för många.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s