Brandskydda ditt hem

fire

Enligt Brandskyddsföreningen så brinner ca 17 hem varje dag  och varje år omkommer över 100 personer i bränder. En brand riskerar att förstöra och ödelägga inte bara stora värden utan även minnen och personliga ting med högt affektionsvärde.

För att skydda ditt hem och din familj mot eldsvådor så se över ditt brandskydd hemma.

Några enkla och bra åtgärder för att öka brandskyddet hemma är följande:

1 Skaffa brandvarnare. Se till att brandvarnaren är godkänd och montera den korrekt enligt anvisningar. Brandvarnaren känner av brandrök och larmar då så att man kan vakna och utrymma huset. Minst en brandvarnare per våning i huset. Tänk på att rök stiger uppåt så placera brandvarnaren i takhöjd och centralt beläget. Tänk på att kontrollera batterierna i brandvarnaren regelbundet. Många hemlarmsföretag har även brandvarnare i sitt utbud som även är direktkopplat till deras larmcentral.

2 Skaffa en godkänd pulversläckare på minst 6 kg. Den Europeiska klassningen för brandsläckare är SS-EN 3-7. Pulversläckare är det vanligaste rekommenderade alternativet för en normal bostad. Detta pga av att den kräver minimalt med underhåll, är lätthanterlig och har bra släckeffektivitet per kilo. Ta kontakt med en brandskyddspecialist om du är osäker på vilken släckare du bör ha.

Släckaren ska helst placeras väl synlig i anslutning till ingångar till huset. Då kan en person som upptäcker branden utifrån lätt få syn på brandsläckaren och ta sig in i huset för att rädda eventuella personer som är kvar. Personligen har jag även en brandsläckare i sovrummet samt en nära till köket också. En pulversläckare ska bytas ut eller lämnas in för verkstadsgenomgång var tionde år.

3 Skaffa en brandfilt. En godkänd brandfilt kan användas för att släcka bränder i till exempel kok kärl eller i kläder på en person. Brandfilten kväver branden. Se till att montera brandfilten där den är lätt att komma åt och dra ut ur förpackningen.

Tänk på att om du använder brandfilten till att släcka en eld i kläder på en person så lägg personen på marken och lägg på filten från huvudet och mot fötterna. Detta för att lågorna inte ska pressas upp mot ansiktet.

4 Medvetenhet och kontroll. Tänk på att inte lämna levande ljus obevakade, Gör rent köksfläkten regelbundet så att fett från fläkten inte kan droppa ner på spisen. Se över dåliga och gamla elinstallationer och få dom utbytta. Tänk på faran med mobilladdare som blir överhettade och antänder. Surfplattor, mobiltelefoner och andra elektriska apparater som blir varma vid användning ska inte lämnas på underlag av textil eller liknande. Se till att inte lampskärmar kommer i kontakt med glödlampor mm.

5 Informera och öva med familjen. Brandskyddet kanske inte gör någon nytta om bara en i familjen vet var brandsläckaren finns och hur den används. Gå igenom vad ni gör vid en brand. Att släcka, väcka, larma, evakuera och återsamlas. Bestäm en samlingspunkt ute vid till exempel tomtinfarten så att ni vet om alla är på plats eller om någon saknas. Samt att man lätt kan informera anländande brandkår om situationen.

6 Förvara värdehandlingar som pass, bankhandlingar, kontrakt, USB minnen med foton, kopior på betyg, anställningsbetyg mm i en brandbox eller i bankfack i fall olyckan är framme.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s