Cache – En hemlig gömma

Låst dörr

Vi är nog många som har någon hemlig gömma i vårt hus eller på tomten. Någonstans där man har gömt en extranyckel under en blomkruka eller där vi kanske stoppar undan värdeföremål när vi åker på semester för att lura tjuven.

På engelskan så kallas det Cache och är ett prepper begrepp för dold förvaring. En cache kan ha en mängd olika funktioner och utseenden. Det är din fantasi och uppfinningsrikedom som sätter gränserna. Kanske inser du också att blomkrukan där hemma på farstubron där du lagt reservnyckeln egentligen inte är ett bra gömställe, utan snarare en signal till tjuven att leta där först.

Användningsområdena för en cache är många och det är dina behov som styr. Ett av dom mest vardagliga behoven är väl förmodligen att gömma reservkontanter, extranyckeln eller att gömma undan värdesaker då man är bortrest. Cachar används även inom underrättelsetjänster för att förmedla meddelanden och används också i krig av specialförband som opererar bakom fiendens linjer för att fylla på förråd och ammunition. Många preppers använder sig av cachar för att gömma delar av sina förråd för att minska risken att bli av med dom.

Att göra själva cachen består egentligen av två moment. Steg ett är förvaringskärlet och steg två är gömstället.

Förvaringskärlet måste rymma det du tänker förvara och ska även skydda innehållet. Att skydda innehållet kan innebära allt från att skydda det mot fukt och brand till att hindra att djur känner vittring ifrån innehållet om du förvarar mat. Att skydda ett föremål mot brand är svårt eftersom det inte bara är flammorna som riskerar att antända innehållet utan även värmen. Att skydda ett föremål från fukt är lättare genom att använda sig av ziplock plastpåsar, plast, tejp och täta förvaringskärl med helst siliconpackning och snäpplock. Plasta in föremålen du vill skydda och lägg dom i förvaringskärlet, tejpa igen skarven på förvaringskärlet och skydda det hela med ytterligare ett lager med plast så klarar du av att skydda det mesta mot fukt. Ju tätare förpackningen är desto mindre risk är det att djur känner vittringen.

Att dölja din cache är svårare och kräver lite fantasi. Men fram för allt så kräver det kunskap om hur den som letar tänker.

En tjuv som gör inbrott är ute efter att tjäna så mycket som möjligt med så liten risk att åka fast som möjligt. Det innebär i dom flesta fall att en tjuv inte vill stanna längre än nödvändigt på platsen. Tjuven kommer alltså leta i första hand på de platser han vet att folk brukar förvara värdesaker och i andra hand där han vet att folk brukar gömma värdesaker. Ett bostadsinbrott tar oftast inte mer än ca 20 minuter och de flesta inbrottstjuvar går igenom en bostad efter ungefär samma mönster.

De flesta tjuvar börjar med sovrummen för där förvarar vi ofta värdeföremål i sängbord, byråer mm. Det kan vara allt från nycklar, smycken, klockor, plånböcker och andra värdeföremål. Tjuven letar även efter om vi har gömt något här under sängen eller i andra skrymslen som i garderoben mm.

Efter sovrummet tittar dom flesta tjuvar i badrummet för att söka igenom badrumsskåp efter smycken, klockor, receptbelagda mediciner mm.

I vardagsrummet så letar inbrottstjuven efter teknikföremål, dyrbara prydnadsföremål mm

I arbetsrummet tittar tjuven efter datorer och annan teknik samt att det även är en vanlig plats för kontanter om man driver egen firma eller sköter hushållsekonomin här.

I köket så tittar tjuven främst efter alkohol eller om det ligger andra värdeföremål där. Många tjuvar tittar faktiskt i kyl och frysskåp. Oftast har inte tjyven mycket tid kvar när han kommer till köket och hinner oftast inte leta igenom allt noggrant.

Övriga förvaringsutrymmen. Här tittar tjuven till exempel efter dyr sportutrustning eller andra värdeföremål.

Med tanke på att en tjuv vill komma bort från huset så fort som möjligt så kommer han förmodligen att undvika platser som verkar ta lång tid att genomsöka och det blir förmodligen dom bästa gömställena för din cache.

Under flera stora samhällskriser så har plundring rapporterats. Hungriga personer i nöd plundrar affärer och bostäder i jakt på mat och förnödenheter. Detta hände bland annat efter orkanen Katrina i New Orleans och orkanen Sandy i nordöstra USA. Risken för plundring finns alltid där i en större samhällskris men forskning har visat sig att samtidigt blir folk mer hjälpsamma mot varandra så det är ingen risk som ska överdrivas. Om ditt hem skulle drabbas under av plundring under en sådan kris så kommer sökmönstret förmodligen vara lite annorlunda då en sådan inbrottstjuv i huvudsak är ute efter mat,vatten, medicin och andra förnödenheter. Fortfarande så kommer tiden förmodligen att vara till din fördel då det är lättare att gå vidare till nästa hus om man inte hittar det man är ute efter med en gång.

Välj inte de mest uppenbara gömställena för din cache utan tänk dig att du kommer in ett rum och att du ska leta efter något. Stå där någon minut och titta runt. Vad avfärdade du direkt som gömställe eller var tittade du inte alls? Det är där du ska försöka gömma din cache! Ibland kan själva förvaringskärlet vara en gömma i sig. En falsk fågelholk kanske är bättre att gömma extranyckeln i än under dörrmattan. Uttrycket ”Man ser inte skogen för alla träden” är också ett bra sätt att tänka på. Om du gömmer dina smycken i en tom färgburk i förrådet bland en massa andra färgburkar så kommer en tjuv förmodligen aldrig ens tänka tanken. Lägg på tidsfaktorn och göm diamantringarna i en liten filmburk som du sen lägger en en vanlig burk för förvaring av fryst mat. Gör en laddning köttfärssås och häll på och stoppa sen in allt i frysen. När du kommer hem från semestern så är middagen bara att tina tillsammans med ringarna. Undvik microvågsugnen bara. Tjuven har nog inte tid att tina allt i din frys i förhoppningen att hitta något gömt.

Göm inte cachen i något annat värdefullt. Till exempel att skruva bort höljet på stereon och gömma värdesaker inuti den, då risken finns att tjuven faktiskt tar stereon utan att veta vad som fanns inuti. Då är det bättre att gömma en burk med värdeföremål i säcken med hundmat eller stoppa ner föremålen i en ny dammsugarpåse och sätt in i dammsugaren. Kom bara ihåg att ta ut den när du kommer hem från semestern.

Genom att lura den som letar så kan du också undgå att personen kommer åt det du vill skydda. Du kan till exempel låta några mindre värdefulla smycken ligga kvar framme. Om tjuven hittar dom så kanske han inte tror att du har gömt några. Eller låt en nyckel som inte fungerar ligga under blomkrukan på farstun så att tjuven kommer behöva slösa bort tid på att prova om den fungerar på något av husets dörrar.

En cache kan också användas som en hemlig brevlåda för familjen i händelse av en samhällskris. Om alla i familjen vet var man har cachen och att den är till för kanske reservnyckeln och viktiga meddelanden om inga andra kommunikationsmedel fungerar så är det bättre att lämna ett meddelande där än att sätta en lapp på ytterdörren.

I preppersammanhang så används cachar ofta för att gömma förråd. Det kan vara ett extra matförråd med livsmedel med lång hållbarhet som är gömt vid sommarstugan eller kanske ett förråd med extra drivmedel halvvägs på vägen dit. En sån typ av cache kräver ofta mer utrymme men behöver kanske inte vara lika tillgänglig. En stor hink med ett tätt lock som man plastar in och tejpar igen rymmer en hel del förnödenheter. En sådan cache kan lätt grävas ner och sen täckas med några stora stenar så att inte djur kommer åt den.

Har du fler förslag så dela gärna med dig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s