Prepping för seniorer

Senior

En sak är säkert och det är att man inte blir yngre. Jag vet att flera av mina läsare är seniorer och jag vill tipsa er om några bra saker att tänka på i era förberedelser. Även om dagens seniorer ofta lever ett mycket aktivare liv och tänker på hälsan mer än sin egen föräldrageneration, så kommer vissa besvär med en högre ålder. I händelse av en större samhällskris så kan dom besvären att bli ett stort hinder. Även om Samhället kommer att rikta sina insatser mot dom mest sårbara i samhället så måste du ställa dig frågan om du kan lita på att det kommer att räcka även för dig.

Några enkla saker att lagra lite extra av eller att förbereda innan kan öka ditt välbefinnande. Detta är självklart utöver en vanlig krislåda som alla bör ha. Tänk efter om det är något du tycker du har fått svårare att göra på äldre dagar och tänk att det kommer bli ännu svårare i en situation där du kanske drabbas av ovisshet, stress, mat,vätske och sömnbrist och andra faktorer.

Socialt

Först tänk på ditt sociala skyddsnät. Det är inte alla som har anhöriga i samma ort som man själv bor på. Försök att etablera en bra kontakt med dina grannar eller andra i närområdet. Då finns det andra i närheten som du kan få hjälp av. Se till att du har en fm radio hemma som kan drivas med batterier eller dynamovev. Det underlättar att kunna hålla sig informerad om vad som händer och minskar känslan av isolering.

Synen 

Synen blir ofta ett problem för många med åldern. Se till att ha minst ett par reservglasögon om du skulle tappa eller skada dom du har. Det kan även vara värt att införskaffa en liten kikare för att kunna se på längre håll.

Tänk även på att du kanske behöver bra belysning för att kunna se bättre. Införskaffa en bra pannlampa så att du har händerna fria. Se även till att skaffa en ledlykta med reservbatterier och ha gott om stearinljus och eventuellt fotogenlykta eller oljelampa.

Fysik

Balanssinnet försämras med åldern så se till att ha ordentliga broddar för fötterna om det blir halt ute. En lårbensfraktur under en större samhällskris eller katastrof är inte det bästa scenariot. Ett par gåstavar kan också fungera som bra hjälpmedel att hålla balansen om du måste ta dig fram i terräng som är svår. Du kanske inte orkar lyfta lika mycket som du gjorde när du var yngre. Se till att skaffa en liten kärra eller en sån där ”Dra Maten” väska på två hjul man kan dra efter sig. En bra ryggsäck kan också vara bra att skaffa. Tänk på att om du behöver hämta vatten så välj 5 eller 10 liters dunkar som du orkar bära. 10 liter vatten är 10 kg och det blir tungt om man blir tvungen att gå någon kilometer. Det finns även sittlappar av liggunderlagsmaterial som lätt får rum i en liten väska. Det kan vara skönt att ha om man måste sätta sig ner och vila, så att man inte blir nedkyld.

Medicin och hälsa

Tänk på att ha en bra första hjälpen väska som klarar av små och stora sår, stukningar, brännskador mm. Se även till att ha gott om receptfria smärtstillande och inflammationsdämpande mediciner. Du kanske blir tvungen att anstränga dig mer fysiskt så att skaffa smärtstillande salva för ömma muskler och skavsårsplåster kan vara bra komplement. Om du har receptbelagda mediciner så se till att du har ett extra förråd hemma. Stoppa ner multivitaminer för seniorer i din krislåda. Tänk även på att många äldre blir känsligare i mage och tarm. Det kanske fungerar bra med det du äter normalt, men under en krissituation kan du blir tvungen att äta annorlunda och mindre regelbundet. Se till att ha medicin mot förstoppning och lös mage hemma.

Nödsituation

Om du är ensam och kanske ramlar och inte kan ta dig upp eller av någon annan anledning behöver påkalla andra uppmärksamhet så se till att alltid ha en visselpipa med dig och en extra i krislådan. Då kan du göra dig hörd på ett mycket längre avstånd än om du ropar eller skriker.

Bor du ensligt eller kanske i en lägenhet se till att signalera om att du behöver hjälp. Häng ut ett lakan genom fönstret eller sätt en skylt vid vägkanten så passerande förstår att någon finns där.

Minnet

Om ditt minne har blivit lidande på äldre dagar så se till att förbereda minneslistor med viktiga telefonnummer, adresser och de åtgärder du ska genomföra vid en krissituation.

Annonser

6 reaktioner på ”Prepping för seniorer

 1. Jag skulle nog avstå från att signalera ”här bor en ensam gamling” . I dagens läge blir man rånad och hur vore det vid en katastrofläge.
  Pessimist? Javisst.

  Gilla

  • Det beror väldigt mycket på vad man står inför för krissituation och hur omfattande den är. Ta till exempel en större storm med en veckas strömavbrott i vissa regioner så behöver man kanske inte oroa sig för att bli rånad men kanske behöver akut hjälp. Låt det sunda förnuftet råda.

   Gilla

 2. En viss risk för ovälkomna besökare finns alltid. Men det kan vara värt att ha möjligheten att kunna signalera om en räddningsinsats pågår i området. Sen får man göra en bedömning av det man ser och hör via radio samt hur illa ens situation är.

  Gilla

 3. När det kommer till ficklampor kan jag into nog betona vikten och smidigheten av att ha en pannlampa. För något år sedan köpte jag en LED-lampa ArmyTek Wizard med två laddbara batterier. Den har fungerat jättebra både inomhus och utomhus. På max-läget lyser den upp nästan hela tomten (1600m2)! Sedan jag passerade 50-strecket märker jag att bra belysning är A och O.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s