Pickla

29BCBF9B37

Jag har skrivit tidigare om hur man lättast torkar frukt, bär och grönsaker för att kunna bevara sin skörd. Idag tänkte jag berätta om ett annat enkelt sätt att ta hand om sin skörd som samtidigt blir mycket gott. Dom flesta har nog provat inlagd gurka eller inlagd strömming eller sill någon gång.

Det hela går ut på att lägga in det man vill pickla i en ättikslag som förhindrar mikroorganismer att växa. Det finns massor med recept på nätet på olika inläggningar men det är så enkelt så experimentera och välj de kryddor som du själv tycker om. Du kan välja att lägga in en enskild råvara eller göra en härlig blandning. Grönsaker som är tacksamma att pickla är till exempel blomkål, morötter, lök, vitkål, olika bönor, gurka och palsternacka. Men prova dig fram. Det går bra med massor av olika grönsaker och även kantareller eller champinjoner blir bra. Kryddor som passar bra i många inläggningar är till exempel pepparkorn, chili, vitlök, lagerblad, persilja, dill, fänkålsfrön, senapsfrön, kanelstång mfl.

Det här behöver du:

Ättikssprit 12%

Socker

Vatten

Väl diskade och torkade glasburkar

Valfria grönsaker

Valfria kryddor

Blanda en så kallad 1-2-3 lag genom att blanda 1 del ättikssprit, 2 delar socker och 3 delar vatten.Koka upp lagen och låt den småputtra tills sockret har löst sig. Låt svalna

Gör rent och ansa grönsakerna väl. Skär dom i lagom stora bitar. Lägg grönsakerna och kryddorna i en glasburk och häll över lagen. Förslut burken och förvara i kylskåp eller i svalt skafferi. Beroende på förvaring så klarar sig inläggningen i ett par veckor upp till flera månader.

Prova att pickla rödlök i tunna skivor med lite chili eller att pickla små gurkor eller bitar eller skivor av gurka. Eller gör en blandning av morötter, lök och blomkål kryddat med fänkålsfrön. Bönor med chili och vitlök blir också gott.

Ät som dom är eller ha som tillbehör till någon annan rätt.

Lycka till med picklingen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s