Matförråd Del 1

Startup Stock Photos

Planering

Att ha ett matförråd inför en samhällskris är en av grunderna till bra krisförberedelser. Det finns även flera anledningar till att ha ett matförråd förutom att en samhällskris inträffar.

Att köpa in mat i större förpackningar ger oftast ett bättre pris.

Köp när det är billigt och spara till senare.

Vid till exempel ett inkomstbortfall eller extra utgifter under en period så kommer matlagret väl till pass och spar en stor utgift.

Du har resurserna att kunna hjälpa anhöriga eller andra som kanske drabbas utan att du har påverkats.

Allt det här förutsätter att du kan lagra maten samt att du roterar ditt förråd, så att du faktiskt äter av maten innan den når sitt bäst före datum. För att du och din familj ska äta maten så behöver det alltså vara sån mat som ni äter i vanliga fall.

Du kanske inte har börjat bygga upp ett matlager än eller så har du gjort det utan en tydlig plan. Jag tänkte dela med mig av en del tips för som känner att ni behöver planera ert matförråd bättre.

Det kan ta lite tid att göra en bra plan, men det är bättre att ta sig den tiden och göra det så bra som möjligt.

Några saker att börja tänka på först:

Hur lång tid vill jag att mitt förråd ska räcka?

Hur många personer ska förrådet räcka till?

Är det några särskilda faktorer att ta hänsyn till som t. ex allergier?

Hur mycket utrymme har jag att lagra mat på?

När du tänkt ut det så är det dags att  börja fundera på vad du och din familj i normala fall äter. Börja med att skriva upp en lista på hur en normal vecka ser ut och vad ni äter då. Frukost, lunch, middag och eventuellt något kvällsmål. Ta nu bort allt som är färskvaror eller fryst och tänk efter om det finns något substitut i form av konserver eller frystorkat mm. Anledningen till att ta bort alla färskvaror och frysta produkter är att du inte kan lagra dom under längre tid samt att vid ett eventuellt längre strömavbrott så kommer dina frysta varor att bli förstörda. Nästa svårighet att tänka på, är vilka maträtter du kan tillaga utan din vanliga ugn och spis.  Blir du tvungen att ta bort något från din lista så ersätt det med något annat. Du kommer att märka att utbudet blir mer och mer begränsat och det gäller att använda fantasin. När du fått till en meny för en veckas måltider för din familj så blir det lättare att sätta ihop en vecka till då du kommit in i tänket. Det som blir svårt är att hitta variationen på måltider.

Nästa vecka fortsätter jag med hur du bygger upp ett bra matförråd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s