Vad är det som händer i vårt land?

Jag läste precis om skolattacken i  Trollhättan där flera personer har skadats och en person avlidit. Skolan ska ju vara en trygg plats för våra barn. Förutom allt annat som är otryggt i barnens värld med mobbning, kompisar, kärlek, pubertet och funderingar runt vad man ska bli när man blir stor, så behövs det knappast läggas till oron att man ska bli attackerad i skolan. Hur är det ens möjligt?

Jag som 70-talist växte upp i en skola där skolattacker inte ens fanns i fantasin. Möjligtvis var man rädd att någon i en högre årskull skulle ge sig på en, men där stannade tankarna. Jag lider med de barn och vuxna som attackerades idag och deras anhöriga. Jag lider med de barn och den personal som fick uppleva detta idag och de föräldrar som kanske ännu inte har fått kontakt med sina barn som går i skolan Kronan där attacken hände.

Men någonstans så undrar jag också vart är vi på väg. Eller rättare sagt vad är det som har hänt? Vi har redan kommit till en punkt som inte längre är okej. Senaste tiden har präglats av en hel del händelser som är skrämmande att vi på något sätt inte längre höjer på ögonbrynen för. Skjutningar bland kriminella har blivit vardag i vissa områden. Senaste dagarna har det varit brandattentat mot flyktingbostäder eller blivande sådana. Våra folkvalda politiker inger inget förtroende överhuvudtaget längre. För någon månad sen stod de på barrikaderna och sa att Sverige kan ta emot massor av flyktingar och svenska folket ställde upp som volontärer och med vad de kunde. Någon månad senare så backar politikerna och säger att vi slagit i taket och nu måste vi låna pengar för att ha råd. Kommuner är tvungna att bryta mot lagen för att kunna hjälpa till.

Vad är det som är fel med att ägna en stunds eftertanke åt situationen innan man kliver upp på barrikaden? Är det medierna som driver på våra politiker så hårt så att de inte vill stå där och verka handlingsförlamade, utan propagerar för det alternativ som just då verkar mest politiskt korrekt? Vad händer om våra politiker helt plötsligt inser att vi inte har råd? Ska de då sparka ut de flyktingar som har varit lättade över att i alla fall kommit till ett tryggt land? Frågorna hopar sig och jag förväntar mig inte att någon kommer ta något ansvar.

För vad hände med ansvaret för hela psykvårdsreformen som genomfördes under 90-talet. Man sparade in pengar på psykvården genom att besluta att psykvård skulle gå från tvångsbehandling till frivilligvård. De tidigare patienterna skulle nu klara sig själva i samhället med hjälp av frivilligbehandling och stöd. Det resulterade i att helt plötsligt så hade våra storstäder ett nytt inslag som vi inte hade sett tidigare. Vi hade fått uteliggare och folk började bli medvetna om att det sociala skyddsnät vi tidigare varit så stolta över i Sverige var ganska glest i maskorna ju längre ner en människa föll. Vi har under åren sen reformen drabbats av flera olika vansinnesdåd där ett återkommande inslag har varit att förövaren försökt få hjälp av psykvården utan någon vidare åtgärd. Jag tror inte man behöver vara raketingenjör för att räkna ut att attentatsmannen i Trollhättan förmodligen har en liknande historia bakom sig.

Lägger man till alla andra tråkigheter som händer i vårt samhälle numera så kan jag inte låta bli att tänka på filmen ”Tillbaka till framtiden” som fick mycket uppmärksamhet igår då de i filmen, som hade premiär 1989, reser framåt i tiden till den 21 oktober, 2015. I filmen så blir huvudpersonen Marty tvungen att resa i tiden för att rätta till vissa händelser så att inte vissa misstag sker. Kanske vi nu ska hoppas på att kunna åka tillbaka till 1989 för att rätta till de saker som har gett oss det samhälle vi idag har.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s