Matförråd Del 3

kaboompics.com_Bowls of various legumes

Lagring, förvaring och rotering

Nu har vi gått igenom hur du planerar ditt förråd och hur bryter ner måltiderna till ingredienser så att du vet vad du behöver köpa in. Nu är det dags att börja förvara maten. Det är ju lätt att tänka att det ju bara att trycka in någonstans där det får plats så tar jag fram det om jag behöver. Stanna upp en stund och tänk till lite först.

Ett bra matlager bör uppfylla följande punkter:

Det bör vara lätt att komma åt

Det bör vara mörkt

Det bör hålla jämn temperatur ( svalt )

Det bör hålla jämn luftfuktighet ( torrt )

Det bör vara i ett utrymme tätt från skadedjur och väderpåverkan

Om ditt matlager är lätt att komma åt så blir det lättare för dig att hålla koll på vad du har och att rotera ditt lager. För er som missat det så innebär rotering att man använder sig av de produkter i sitt lager som börjar närma sig bäst före datum. Så istället för att behöva kasta mat som har gått ut så använder du maten i din dagliga matlagning. Då fungerar ditt matlager som en bank. Du har helt enkelt köpt mat och sparat undan den som en buffert. Antingen kan du ta ut bufferten i händelse av kris eller så tar du ut delar av det som håller på att gå ut och konsumerar den samtidigt som du fyller på bufferten med ny mat. För att din rotering verkligen ska fungera så underlättar det om du har någon form av roteringssystem. Det enklaste är att skriva upp en lista över allt du lagrar och vilket bäst före datum respektive vara har. Så fort du köper något nytt så skriver du upp det på listan och när du använder något så tar du bort det från listan.

Nu har du koll på din lista. För att slippa stå och leta i kartonger efter just den burken med vita bönor som snart går ut så är det enklast om du även har något slags system för maten som står i hyllan. OM du bara planerar att ha ett förråd för tre till 10 dagar så klarar du nog dig med en lista men om du vill lagra mer än så så bör du sortera maten på något annat sätt. Ett enkelt sätt att hålla ordning på sitt lager är om du tänker dig en lagerhylla. På ett hyllplan så har du konservburkar. Du ställer in nya konservburkar från vänster och de burkar som har minst tid kvar till bäst före datum står längst till höger. När du då ser på din lista att det är några burkar som är på väg att gå ut, så åk till affären och köp några nya burkar. Stoppa in dom från vänster och skjut burkarna åt höger samtidigt som du lätt hittar de burkar som du nu ska använda, ytterst till höger.

Ett annat enkelt tips är att på sin lista försöka kategorisera de flesta varorna. Det lättaste sättet tycker jag är att använda kategorierna: Färdigt Mål, Protein Mål, Kolhydrat Mål, Frukost Mål, Mellan Mål och Tillbehör Mål. Ett färdigt mål är tex en konserv eller frystorkad portion som innehåller en komplett rätt. Ett Protein Mål innehåller proteindelen för ett mål men behöver kompletteras med ett Kolhydrat Mål. Frukostmål är en särskild kategori eftersom man oftast äter annorlunda mat till frukost än till andra måltider. Mellanmål är Något enklare eller något som kanske fungerar mer som efterrätt. Tillbehör Mål är tex konserverade grönsaker. Om jag nu utökar min inventarielista med kategorier för vilken typ av mål och fyller i där hur många portioner förpackningen innehåller så har jag en väldigt god överblick över hur många dagar och personer mitt förråd räcker till.

Exempel

Artikel                                   Bäst före datum       Färdig  Protein  Kolhydrat  Frukost

Vita böner i tomatsås            2017-05-10                                               2

Vita bönor i tomatsås            2018-02-15                                               2

Ris                                                 2019-08-21                                               10

Konserverad korv                   2017-03-04                            3

Havregryn                                 2016-05-30                                                                  15

Makrill i tomatsås                   2018-02-11                             1

Ärtsoppa                                    2017-11-01               2

Summa                                                                            2            4                 14             15

I exemplet ovan så ser jag att jag bara 4 proteindelar men 14 kolhydratdelar till kompletta måltider. Jag behöver alltså komplettera mitt lager med mer protein. Innan jag har gjort det så har jag bara 6 portioner ( 2 färdiga mål och 4 mål med både protein och kolhydrater ) samt 15 frukostportioner. 1 frukost och två mål mat per person och dag gör att mitt förråd räcker endast för två personer i två dagar om jag inte vill livnära mig på endast havregrynsgröt.

Du kommer säkert att hitta ett system för rotering som fungerar för dig. Tänk på att ju större lager du har ju svårare blir det att rotera. Det är inte så kul för familjen om man kommer på att man har 30 burkar med makrill i tomatsås som går ut och ska försöka införa det på menyn i några veckor. Försök att sprida ut dina inköp så blir det lättare att rotera. Har du mat som närmar sig bäst före datum och du inte kommer hinna använda den så skänk den till välgörenhet istället för att kasta den.

Anledningen till att du vill att ditt matförråd ska vara torrt, svalt och mörkt är att fukt, ljus, värme och kyla förstör mat. Samma sak gäller att hålla förrådet fritt från möss och andra skadedjur som gärna vill åt din mat. Se till att förrådet är tätt och att du förvarar maten i täta förpackningar som är godkända för matförvaring. Tänk på att möss kan gnaga igenom plastpåsar och kartonger. Häll t.ex över ris och pasta i tjockare plastdunkar eller andra säkra förvaringskärl. Märk upp dina förpackningar väl med innehåll, mängd och bäst före datum. Mylarpåsar med syreätare är också ett bra sätt att förvara mat på. Enkelt förklarat är Mylar ett material som påminner om en aluminiumbelagd plastfilm ( tänk chipspåse ). Det som är viktigt att tänka på om man förvarar mat i mylarpåsar är att man får till en tät fog och att man använder syreätar tabletter som förbrukar det syre som finns i förpackningen. Petflaskor som man diskar ur och låter torka ordentligt är också bra förvaringskärl för ris, bönor mm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s