Förberedd dig för strömavbrott under vintern

Snö

Vi närmar oss vintern och risken för strömavbrott ökar i och med snöstormar och nedblåsta eller nedtyngda elledningar. Är det kallt ute så kyls bostaden snabbt ner om strömmen går om du inte har alternativ uppvärmning. Utan el så kommer ni ej ha ljus eller många av de bekvämligheter vi är vana vid. Vattnet i kranarna riskerar även att ta slut då pumparna inte kan få fram vatten eller att vattenledningarna fryser. Se till att du är förberedd så att du och din familj lättare klarar av ett strömavbrott vintertid. Nedan följer några tips på bra saker att se över eller att anskaffa.

Se till att ha gott om stearinljus, värmeljus hemma och en bättre belysning i form av fotogenlykta, ledlykta eller gasollykta hemma. Se även till att ha ordentligt med drivmedel för lyktan hemma i form av lysfotogen, gasol eller batterier. Ett par ficklampor med extrabatterier är också bra att ha hemma. Se till att åtminstone några finns lätt åtkomliga i huset och att alla vet var dom ligger. Pannlampa kan vara bra att ha för att kunna hålla händerna fria. Tänk på att inte ställa ljus i närheten av något som kan antändas och ställ inte för många värmeljus ätt ihop då det kan skapa en nästan explosiv antändning.

Om du har vedeldad kamin eller kakelugn så se till att den fungerar samt att du har tillräckligt med ved för att klara av några dagars kontinuerligt eldande. Om du inte har tillgång till det så försök att inskaffa en alternativ värmekälla i form av gasol eller fotogenkamin samt drivmedel till den. Prova den regelbundet så att du vet att den fungerar. Om strömavbrottet kommer och bostaden blir kall så försök att avgränsa bostaden så ni använder så få rum som möjligt och kan kapsla in värmen. Sov hela familjen i samma rum och lägg ut extra mattor och täck för fönster med filtar för att isolera mot kylan. Passa på nu att isolera dragiga fönster för att spara energi och värme innan vinterkylan kommer på allvar. Lite extra filtar eller sovsäckar för att hålla värmen kan också vara bra att ha.

Se till att ha mat för hela familjen hemma. Blir det strömavbrott så töm kyl och frys och lägg maten i tex en kylväska och ställ i ett utrymme som ni inte värmer upp eller som är svalt ändå. Man kan även förvara viss mat i en kylväska utomhus intill fasaden eller på balkongen. Maten kommer då hålla sig om det är kallt även om den kanske kommer frysa vid minusgrader. Se till att ni har möjlighet att tillaga maten utan el. Ett sprit eller gasolkök med bränsle är bra att införskaffa. Se även till att ha gott om tändstickor hemma. Se även till att införskaffa ett par vattendunkar som ni fyller och förvarar mörkt och svalt för att ha i beredskap. Går strömmen så fyll upp badkar, hinkar och flaskor hemma. Det går åt mer vatten än man tror för hygien, matlagning och dryck åt en familj per dygn.

Se till att skaffa en powerbank eller liknande med USB kontakt så att ni kan ladda en mobil för att hålla kontakt med släkt och familj. Skaffa även en radio med batteri eller dynamodrift så att ni kan hålla er informerade om läget.

Går strömmen så se till att familjen spar på strömmen i telefoner och surfplattor. Ni vet inte hur länge det kommer att hålla i sig så det är dumt att använda upp batterierna för att sitta och nöjessurfa. Tänk också på att om strömmen går så kommer inte tv, datorer, tv spel och annat att fungera. Se till att ha några bra sällskapsspel och en kortlek hemma så att ni kan fördriva tiden.

Lycka till

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s