Baka bröd utan ugn

Bröd

I en krissituation där man är utan tillgång till el och en vanlig ugn så vet jag att jag skulle sakna tillgången till bröd väldigt mycket. Bröd är ett vanligt inslag i de flestas frukost eller som tillbehör till mat. Att baka är ett bra sätt att fördriva tid på och doften av nybakat bröd brukar ha en trivsam effekt på dom flesta. Att kunna dryga ut sitt matförråd med nybakat bröd  blir en lyx.

Om man är utan ström så finns det alternativ som t.ex gasolugnar eller vedspisar. Trots allt så är de flesta av oss inte utrustade med något liknande. Vi kommer att behöva värme för att kunna baka bröd så enklast då blir att använda sig av en improviserad ugn eller av en stekpanna över öppen eld.

En ugn är ett sätt att värma upp något med indirekt värme som värmer det vi tillagar från alla håll med en jämn temperatur. Det går att åstadkomma genom att t.ex använda sig av ett vattenbad. Ha en stor gryta med lock som klarar öppen eld med en mindre kastrull med lock i den större grytan. Fyll på med vatten i den större grytan så att det nästan når upp till ca tre fjärdedelar av den mindre kastrullen. Ställ grytan på ett stadigt galler eller häng den över en öppen eld. När elden värmer upp den större grytan så kommer vattenbadet att få en jämn temperatur och den mindre kastrullen har då blivit vår ugn. Om du har en klotgrill så kan du åstadkomma samma princip fast lättare. Elda med kol eller ved som vanligt i grillen och ställ en gjutjärnsgryta med lock på grillgallret. Försök att hålla kollen på sidorna av grytan så att dom inte ligger direkt under. Sätt på locket och du får nu en indirekt uppvärmning runt hela grytan som en ugn. Om du har en klotgrill med inbyggd termometer i locket så underlättar det enormt för att hålla koll på temperaturen. Annars kan båda dessa metoder kräva lite experimenterande med temperatur och baktider.

Ett annat sätt är att tillaga brödet direkt på ett galler eller någon form av häll eller stekpanna över den öppna elden. Då lämpar det sig bäst med platta brödkakor för att värmen ska kunna grädda  brödet helt igenom utan att bli bränt på ytorna.

Om vi är utan ström så har vi heller inte tillgång till kyl och är då i de flesta fall utan smör, mjölk, färsk jäst och andra färskvaror. Torrjäst och bakpulver är utmärkta alternativ och värt att ha i sitt krisförråd. En påse torrjäst har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur. En påse torrjäst motsvarar ett paket färsk jäst. Det man behöver tänka på för att få igång jäsprocessen med torrjäst är att degvätskan ska vara något varmare än vanligt. Så istället för fingervarmt 37,5 grader så ska degvätskan vara ca 45-50 grader.

Det allra enklaste bröd man kan baka är att blanda mjöl och vatten. prova att blanda olika mjölsorter och tillsätt sen lite vatten i taget tills degen blir smidig att bearbeta. Dela degen i bitar stora som golfbollar och platta sedan ut dom med fingrarna eller en kavel till små runda degplattor. Grädda dom sedan i en stekpanna eller på galler över eld och vänd på dom när dom börjar få färg på undersidan. Vill man kan man självfallet smaksätta brödet med kryddor som salt, fänkål, anis, gräslök eller annat som man tycker passar.

Nästa vecka kommer recept på fler bröd som passar bra att baka i en improviserad ugn eller panna över öppen eld.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s