Brödrecept för grillen

nybakat

Jag lovade fler recept på bröd man kan baka på grillen men på grund av terrordåd och influensatider så blev det lite försenat. Här kommer dom nu.

 

Chapati bröd ca 8 St

Jättegoda bröd att ha till det mesta. Utmärkta som tillbehör till grytor.

Du behöver: stekpanna, stekhäll eller liknande att ställa över elden, bunke, bakduk och eventuellt en kavel.

Ingredienser:

2 krm salt

4 dl vetemjöl

2 dl ljummet vatten

Raps eller matolja.

Gör så här:

Mät upp och blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vattnet lite i taget under omrörning tills du får en smidig deg. Smörj in degen med några droppar olja låt sedan vila under bakduk i ca 20 min.

Ta upp degen på ett mjölat bord och dela den i åtta delar som du rullar till bollar. Platta eller kavla ut varje boll till runda plattor med ca 15 cm diameter.

Grädda varje platta i en het stekpanna ca 45 sekunder på varje sida. Degen pöser upp lite när den är klar. Låt svalna innan servering.

 

Pannbröd ca 12 st

Också ett jättegott och enkelt bröd som funkar till det mesta.

Du behöver: stekpanna, stekhäll eller liknande att ställa över elden, bunke, bakduk och eventuellt en kavel.

Ingredienser

Vetemjöl 1 L

Grahamsmjöl 1 dl

Salt 1 tsk

Socker 3 msk

Bakpulver 4 tsk

Vatten 5 dl

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål

Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg

Ta upp degen på mjölat bord och forma den till en längd. Dela längden i 12 lika stora delar.

Rulla delarna till bollar som du sen plattar eller kavlar ut till runda kakor med ca 15 cm diameter.

Hetta upp stekpannan över elden och grädda kakorna ca 1 till 2 minuter på varje sida. Det behövs inget matfett för att grädda dom.

Njut av kakorna nygräddade.

 

Pitabröd ca 16 st

Dom här bröden är perfekta att öppna och fylla med något. Konserverad chili con carne blir en höjdare fyllda i dom här goda bröden.

Du behöver: Grillgaller, stekhäll eller liknande att ställa över elden, bunke, bakduk och eventuellt en kavel.

Ingredienser:

Jäst eller torrjäst 1/2 paket ( 25g )

Vatten 5 dl ( fingervarmt vid vanlig jäst och lite varmare med torrjäst )

Vetemjöl 10-12 dl

Salt 1 tsk

Gör så här:

Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med det ljumma vattnet.

Tillsätt salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter

Dela degen i ca 16 bitar och kavla ut varje del till en ca 0,5 cm tjock rund kaka.

Grilla kakorna ca 1 minut på varje sida tills dom fluffat upp sig. Låt svalna innan servering.

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Brödrecept för grillen

  1. Uppskattar verkligen att få tips på hur man kan baka ett gott bröd utan tillgång till el. Bröd är nog ett livsmedel som inte bara jag skulle sakna. Pannbröden har jag själv testat och de är mycket goda. Ett tips är att komplettera med någon brödkrydda om det är möjligt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s