Plan för totalförsvar igen

soldat

 

Igår rapporterade flera medier att att regeringen har gett Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppdraget att återuppta planeringen för ett totalförsvar efter nästan 20 års uppehåll. Försvarsmakten och MSB ska ta fram ett planeringsunderlag till regeringen senast den 10 juni 2016. I stort sett har  all planering legat nere under 20 år på grund av ett lugnt omvärldsläge.

Det intressanta är att man pratar om ett planeringsunderlag som ska vara klart sommaren 2016. Hur lång tid tar det sedan innan planen har blivit fastställd och hur lång tid tar det efter det innan man faktiskt börjar verkställa planen. Under dessa 20 år av lugnt omvärldsläge så har det skett en hel del förändringar. Vårt försvar har genomgått stålbad efter stålbad i besparingsiver samt stora omställningar, vi har avskaffat värnplikten och Försvarsmakten har svårt att rekrytera bland annat på grund av låga löner. Vårt samhälles självförsörjningsgrad har minskat rejält. Ett exempel är alla mjölkbönder som har gett upp och avvecklat mjölkproduktionen då det inte längre är lönsamt.

Man kan också fråga sig om det verkligen har varit 20 lugna omvärlds år. För 20 år sedan så var kriget i forna Jugoslavien avslutat och Sovjetunionen hade precis upplösts. Kalla kriget var över. Men när man blickar tillbaka så känns det inte som vår omvärld har varit så lugn.  kanske är det bara internet som gör att vi dränks i rapporter om vad som händer i vår omvärld som skapar känslan av otrygghet. Allt har blivit mer globaliserat vilket gör att ett krig på andra sidan jorden känns som det påverkar även oss. Samtidigt så har även krig förändrats och globaliserats. Krig är inte vad det var under första och andra världskrigens strider då uniformerade soldater sköt på varandra från några tiotals meters avstånd. Idag strider uniformerade soldater i ett land långt, långt ifrån deras hemland mot civilklädda kombatanter. Striden sker delvis med drönare och joysticks. Den andra sidan ger igen med terrordåd i länder långt, långt ifrån deras eget hemland med bombvästar och Kalashnikovs. Eller så invaderar en arme ett annat land med maskerade soldater i uniformer och fordon utan nationalitetsbeteckningar. Alla vet vilka dom är men deras ledare förnekar att dom har några förband i det landet.

Så det är inte bara omständigheter i vårt land som har förändrats utan även hur fientliga angrepp sker. Personligen tror jag att det kommer att kosta så pass mycket att bygga upp ett fungerande totalförsvar igen så att det nog stannar med en plan i fina pärmar på regeringskansliet med en stor stämpel på, med texten ”Verkställs om vi har pengar över efter julbonusen”

Annonser

2 reaktioner på ”Plan för totalförsvar igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s