Gör din egen äppelcidervinäger

SONY DSC

 

Vinäger har en mängd egenskaper som gör den väldigt användbar. Den hjälper till att boosta immunförsvaret, den är antibakteriell, den kan användas för rengöring och till att lägga in eller pickla mat mm.

Vinäger har så många användningsområden så jag får lista dom i ett annat inlägg men idag tänkte jag dela med mig av ett recept på hur du gör din egen äppelcidervinäger. Äpplen har en del så mycket av så att det är svårt att veta vad man ska göra av all frukt. Testa då det här.

Du behöver: Biologiskt odlade äpplen ( hemodlade ), slev, stor bunke och silduk. En matberedare eller mixer behövs inte men sparar tid. Väl rengjorda mörka glasburkar, ostduk eller gles bomullsduk, snöre eller gummisnoddar.

Börja med att skölja äpplena noggrant och dela dom i mindre delar. Du behöver inte skala eller kärna ur frukten. Mosa äppelbitarna med en slev eller kör dom i en matberedare eller mixer. Pressa och sila allt genom silduken och spar saften i bunken.

Häll upp saften i glasburkarna och täck öppningarna med ostduk eller gles bomullsduk och knyt ett snöre eller använd gummisnoddar för att håla duken på plats.

Lagra burkarna på en sval mörk plats i ca 6 månader. Efter 6 månader så är vinägern klar och du kan nu tappa upp den på rengjorda flaskor och korka igen. Fortsätt att förvara vinägern svalt för ökad hållbarhet.

Hur enkelt som helst!

Annonser

En reaktion på ”Gör din egen äppelcidervinäger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s