Sommarstugan på vintern

snötäckt

Jag får börja med att önska alla er en god fortsättning på det nya året. Efter alla stormar som varit de senaste månaderna så stod jag och pratade med en granne för ett tag sen, som sa att han skulle sticka till sommarstugan om det blev ett längre strömavbrott. Där hade han ju vedeldad kamin. Jag blev lite nyfiken på hur förberedd han var så jag började ställa lite frågor och vi hamnade i en lång diskussion om de åtgärder man kan förbereda en normal sommarstuga med, för att kunna leva där drägligt utan ström under en minst en vecka. Min granne använder huvudsakligen sin sommarstuga endast under sommaren och fick några tankeställare. Han insåg ganska snabbt att eftersom han inte har vintervatten så var det kanske inte garanterat att man kunde förlita sig till att smälta snö i Mälardalen även under vintertid då tillgången är varierande. Något större vedförråd hade han heller inte eftersom det inte blev så mycket eldande under sommarmånaderna. Han insåg också att om han skulle bli tvungen att ta med sig allt det han skulle behöva så skulle han knappt få plats i bilen med en vända.

Om du har en sommarstuga eller ett fritidshus så kan du med några enkla förberedelser komma långt. Men börja med att fundera på om det verkligen är ett bättre alternativ än din ordinarie bostad under en samhällsstörning. Ett sånt enkelt skäl att det går att värma upp med hjälp av ved kanske räcker som skäl.

Gör en ordentlig inventering av fördelar och nackdelar med sommarstugan som boplats under vintertid.

Hur kan sommarstugan värmas upp? Har du en öppen spis eller ännu bättre en kamin så är det en klar fördel. Tänk på att det går åt en hel del ved för att hålla värmen igång under flera dygn. Börja med att bygga upp ett bra vedförråd. Hugg och klyv under våren så är veden torr till nästa vinter om du lagrar den rätt. Att komplettera vedspisen med en fotogenkamin och ordentligt med fotogen kan vara bra för att få upp värmen snabbt.

Hur väl isolerad är sommarstugan? Ett fritidshus som endast används på somrarna kan oftast vara ganska dåligt isolerad. Se till att byta ut isolering runt fönster och ytterdörrar för att slippa det värsta draget. Om du inte tycker det är värt att tilläggsisolera vind, väggar eller golv så se till att ha ordentligt med mattor att kunna rulla ut på kalla golv och filtar som kan hängas upp över fönster för att hjälpa till att isolera.

Tillgång till vatten vintertid är det inte alla som har i sina fritidshus. Om du endast har sommarvatten så måste du kunna hämta vatten någon annan stans. Har du bra kontakt med en granne i närheten som har tillgång till vatten vintertid? Se till att ha ordentligt med dunkar, tratt och tappkran så att du kan hämta vatten och klara dig ett par dagar. Om du har vintervatten så se till att ledningar är väl isolerade och installera även en elvärmekabel så att det inte fryser. Om strömmen går även där du har sommarstugan så hinner du förhoppningsvis ut och börjar värma upp huset samt använder vattnet innan det fryser till. Att förvara några dunkar med vatten som du byter vattnet i var sjätte månad underlättar så att du inte står utan vatten direkt vid ankomst.

Tänk på att ta med eller införskaffa täcken som är avsedda för vintern. Att ligga och huttra under ett tunt sommartäcke förstör sömnen ordentligt. Sovsäckar kan också vara ett alternativ.

Se till att kunna laga mat över grillen eller i öppna spisen eller införskaffa ett sprit eller gasolkök med rätt typ av kastruller. Förvara även ett litet basförråd i händelse av kris ute i sommarstugan så att ni inte behöver ta med allt på vägen. Glöm inte att ha gott om grillkol, tändstickor och drivmedel. Se även till att ha några ordentliga fotogenlyktor eller batteridrivna LED lyktor samt ficklampor ute i stugan för belysningens skull.

Att sköta hygienen och toabesök vintertid är kanske inte lika lätt som under sommaren. Att värma vatten i samband med matlagning och sen förvara i termosar för att kunna tvätta sig underlättar. Se till att kunna lösa toalettbesöken beroende på vad ni har för förutsättningar.

Tänk även på att ordna några snöskovlar och borstar för att kunna skotta runt huset. Är man bara där sommartid i vanliga fall så kanske det inte finns annars.

Självklart finns det mycket mer att göra beroende på vad man har för förutsättningar och resurser. Jag hoppas jag lyckades ge dig några bra tips om hur du kan förvandla din sommarbostad till en bra reservbostad även under vintertid, eller bug out location som preppers säger. Dela gärna med dig med fler tips.

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Sommarstugan på vintern

 1. Jag har en sommarstuga som jag ämnar använda om det händer något
  som gör att jag måste ta mig från stan.
  Stugan är dåligt vinterbonad men ved finns så jag kan hålla värmen genom att elda
  i kaminen en kall vinter.
  Vattnet brukar jag stänga av på vintern annars fryser det men brunnen har
  avtagbart lock så där kan jag hiva ner en hink och få vatten.

  Det finns utedass så den biten klarar jag nog också.

  Mitt största problem är maten, jag vet inte riktigt vilken mat jag ska bunkra, det har en
  tendens att bli samma mat när jag handlar till mitt skafferi/bunkringsskåp.

  Odla har inte intresserat mig och dessutom måste jag ju ha någonstans att lagra
  de eventuella grönsaker jag får. Det ser jag som ett problem, kanske blir något
  jag får ta tag i till våren… Se över lagringsmöjligheter av det jag odlar.

  Gilla

  • Hej Karin! Det låter som du kommit ganska långt i dina förberedelser. Att ha några odlingsland för att komplettera och dryga ut kosten med tex potatis, morötter och olika sorters sallad är väldigt enkelt. Lycka till =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s