Tänk på hygienen

Hygien

 

Många som packar sin krislåda eller börjar bygga upp ett krisförråd glömmer lätt bort att tänka på hygienen. Även en mindre samhällsstörning som några dagars strömavbrott eller att stå utan vatten kan bli väldigt påfrestande om man kommer på att tandkrämen är slut eller ännu värre bindor för kvinnor eller blöjor till barnen. Vi är så vana att alltid kunna handla det vi behöver i närmaste affär att vi glömmer bort att ha framförhållning och litar på att alltid kunna få tag på det vi vill ha när vi behöver det. Men har affärerna stängt på grund av det som har hänt så kan vi bara lita på oss själva så var lite förutseende och se över ditt förråd av hygienartiklar. Alla som har varit utan samhällets vanliga bekvämligheter i några dagar, vet hur ljuvlig känslan är när man är nyduschad, nyrakad och med borstade tänder. Man känner sig som en ny människa.

Vad vi använder i vardagen för vår personliga hygien är till stor del ganska lika och till viss del individuellt. Ett enkelt sätt att få koll på att vi inte missar något är att föra en liten dagbok över vad vi använder för hygienartiklar under en vecka. En hel del saker som vi inte använder till vardags kommer att vara nödvändiga i händelse av en kris utan vatten eller ström. Att hålla en bra personlig hygien hjälper till att hålla humöret uppe och hjälper till att hålla infektioner och sjukdomar borta. Tänk på att hålla utrymmen där ni sköter matlagning och toalett ordentligt rena så att inte bakterier sprids. Att drabbas av magsjuka under redan ansträngda förhållanden är inte att föredra. Jag hoppas att jag kan ge dig några tips om vad du bör se till att handla in lite extra av för att lägga i din krislåda. Jag har utgått från att kunna klara sig under 5-10 dagar. Tänker du planera för en situation som är längre än så så finns det säkert en hel del till man kan tänka sig eller andra alternativ. Vill du dela med dig av dina tips så kommentera gärna.

Personlig hygien

Schampo. Välj ett schampo du trivs med så känner du dig mer bekväm. En fördel är om hela familjen trivs med det så kan ni köpa större förpackningar och det tar mindre plats än om alla ska ha egna flaskor. Det kan vara värt att komplettera med schampo som löddrar även i saltvatten om du har nära till havet.

Duschtvål. Se schampo ovan. Även här är det en fördel att komplettera med en duschtvål som löddrar även i saltvatten om du har nära till havet.

Hårdtvål. Köp ett paket med hårdtvålar. Dom är relativt billiga och räcker länge.

Rakartiklar. Lägg undan en påse med engångshyvlar och en burk raklödder.

Tandborstar. Se till att ha extra tandborstar för hela familjen. Kom ihåg att om du använder eltandborste i vanliga fall så kommer den att ladda ur så en vanlig ”manuell” tandborste är det som gäller.

Tandkräm. Se till att ha extra tandkräm. Tänk på att små barn använder specialtandkräm.

Tandtråd. Dina tänder överlever säkert en vecka utan tandtråd men det är otroligt irriterande med något som fastnat mellan tänderna och då kan tandtråden vara räddaren.

Tvättlappar. Om du har begränsat med vatten så är tvättlappar ett bra sätt att tvätta sig med med minimal vattenanvändning. Det finns tvättlappar som är till för att fukta och löddra in själv och det finns tvättlappar som redan innehåller en fuktande vätska. Hittas lättast bland bebistillbehör i affären.

Våtservetter. Våtservetter är praktiskt att ha med sig ett par i fickan. Det finns även våtservetter med desinfekterande funktion.

Handsprit. En flaska med handsprit är bra att ha för ökad hygien och minskad smittspridning vid t.ex magsjukeutbrott.

Tvättfat eller balja. Sjävklart fungerar det att tappa upp vatten i handfatet för att tvätta sig men om avloppet inte fungerar så är det lättare att tvätta sig i en balja som man sen lätt kan tömma utomhus.

Termos. Att fylla en termos med varmt vatten när man ändå håller på med matlagning gör att tvättningen blir bra mycket mer behaglig senare.

Toapapper. Att upptäcka dag ett i ett längre strömavbrott att toapappret är slut behöver nog ingen närmare förklaring. Stoppa undan så ni klarar er.

Toahink. Fungerar inte avloppet så fungerar inte toaletten. Att ha en hink som går att använda som nödtoalett blir då räddningen. Stoppa en avfallspåse i hinken så är det bara att knyta ihop och slänga.

Avfallspåsar. Du behöver avfallspåsar för toahink och allt annat skräp ni gör av med.

Kökshygien

Diskborstar. Att ha ett par diskborstar i reserv är bra. Särskilt om man kommer att använda spritkök eller öppen eld för matlagning så kommer diskborstarna att bli uttjänta snabbare.

Disksvamp. Se diskborstar ovan.

Handdiskmedel. Behöver ingen närmare förklaring men tänk på att diskmedel är drygt och det är drygare att hälla några droppar i en balja med vatten än att hälla diskmedel på varje sak man ska diska.

Diskbalja x 2. Att ha två diskbaljor att diska och skölja i är av samma anledning som en balja för hygien. Fungerar inte avloppet så är det lättare att tömma diskvattnet ur en balja än att få upp det ur en ej fungerande diskho.

Torkhanddukar x 2. Ha minst två torkhanddukar på lager. Om allt ska handtorkas så blir dom blöta men dom riskerar också att bli smutsiga fortare när matlagning och diskning ska skötas under enklare förhållanden.

Papperstallrikar och plastbestick. För att slippa använda mängder av vatten till disk samt att även spara tid så kan papperstallrikar och bestick underlätta.

Stålull. Löddrande stålull till att göra rent framför allt utsidan på kokkärl efter användning på spritkök eller öppen eld underlättar enormt.

Avfallspåsar. Avfallspåsar för att ta hand om köksavfallet behövs. Tänk på att ett sopberg utanför din bostad kan dra till sig skadedjur så försök att källsortera så att matrester kan läggas på kompost om det finns samt att brännbart kan eldas upp.

Tvätthygien

Tvättbalja. En större balja att kunna handtvätta kläder i.

Handtvättmedel. Se till att ha tvättmedel avsett för handtvätt hemma för att kunna tvätta upp det som behövs.

Torklina. Om du redan inte har en så se till att skaffa en så att du kan hänga tvätt inom eller utomhus.

Klädnypor. Underlättar tvätthängningen om du inte har klädnypor redan.

Städhygien

Såpa. En stor flaska såpa eller allrengöring för att kunna torka av ytor och hålla rent hjälper till att humöret upp och sjukdomar borta.

Disktrasor. Disktrasor är förbrukningsvaror och det kan vara värt att ha några extra undanstoppade.

 

 

 

Annonser

8 reaktioner på ”Tänk på hygienen

 1. Flytande tvättmedel är effektivare än handtvätt som egentligen är avsedd för fintvätt som silke mm ömtåliga saker. Det går bra att tvätta med Ajax och liknande också.
  PS. Du har alltid bra tips!

  Gilla

 2. Ett par flaskor klorhexidin, plåster, gasbindor, bomull, salt (kan blandas med vatten till sårrensning), tamponger o bindor är bra att använda som kompresser, sportstejp (såndär självklistrande) osv. Köp på er när ni är på apoteket. Det gör jag.

  Gilla

 3. Hej och tack för en bra blogg!!
  Jättebra lista som täcker det mesta. Jag har några tillägg som jag har på min hygienlista: klorin, engångsplasthandskar och luskam (tre i familjen med tjockt, midjelångt hår). För kvinnor kan jag starkt rekommendera menskoppen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s