10 tips för att börja odla grönsaker

 

örter i burkar

Att odla sina egna grönsaker, bär och frukt är otroligt givande på många sätt. Det är enklare än vad man tror att komma igång. Har du drömt om att sätta igång så är det dags nu när våren är här. Här kommer några tips för dig som vill komma igång. Oavsett om det är för att det är kul eller för att bli mer självförsörjande.

1 Tänk efter vad du vill odla. Vad brukar ni äta för frukt och grönt? Välj att odla sånt ni brukar äta mycket av eller som ni tycker är särskilt gott. Mycket av det du odlar själv smakar mycket godare som hemodlat än det du köper. Välj lätta grödor i början. Det finns många sorter som är lätta att komma igång med. Välj t. ex  olika salladssorter, morötter, rödbetor, potatis, sockerärtor, tomater mm. Många kryddor är även lätta att odla och många klarar sig från år till år. Att kunna gå ut till sitt land och plocka ihop allt man behöver för en god sallad är riktig lycka.

2 Kolla upp förutsättningarna för de grödor du vill odla. Läs på nätet, böcker och på fröpåsarna för att se vad de ställer för krav på jord, värme, ljus och vatten.

3 Tänk på att odling tar tid i anspråk. Gör inte dina odlingar större än vad du har tid med. Det behöver faktiskt inte ta mer än någon minut per dag men i stor skala så kan det vara ett heltidsjobb. Då kan du kalla dig bonde på riktigt.

4 Börja smått och låt dina odlingar växa när du känner dig bekväm med det. Det är lätt att tappa motivationen om du går ut för hårt från början och satsar för stort. Då är det roligare att lyckas första året och få planera en utökning till nästa år.

5 Välj en bra plats för dina odlingar. Du behöver många soltimmar, värme och det ska vara lätt att komma åt från alla håll så att ogräsrensning mm blir lättare. Anlägg ett land om du har plats eller gör det enkelt och odla i pallkragar eller i krukor. Med pallkragar så spar du en massa grävande. Ställ pallkragarna direkt på gräsmattan och fyll på med jord.

6 Ta hand om jorden. Om du redan har ett land så rensa det ordentligt från ogräs först. Ska du köpa jord så överväg att beställa jord på lastbil om det är mycket jord du behöver. Ska du köpa säckar så satsa på kvalitetsjord. Det kan vara lockande med en del av de stora varuhusens erbjudande om fem säckar för en hundralapp. Om du istället köper jorden på en handelsträdgård så blir det lite dyrare, men jorden är oftast av mycket bättre kvalitet. Ibland behöver jorden förbättras. Om du har lerjord så kan du tillsätta barkmull. En del grödor vill ha mer sand i jorden. Skapa platser i landet med rätt jord för det du ska odla. Se till att blanda i ordentligt med kogödsel för att ge jorden tillräckligt med näring.

7 Ge inte upp! Olika grödor trivs bäst under olika förhållanden. En sommar kanske det fungerar att odla en gröda för att förutsättningarna var bra. Nästa sommar kanske det var för kallt eller regnade för mycket eller för litet. Prova igen.

8 Så i omgångar. Vissa grödor passar utmärkt att så i omgångar. T. ex ruccola, plocksallad, rädisor mfl. Då kan du skörda vartefter och kan njuta under hela sommaren. Så en rad varje vecka så kommer du efter ett tag kunna skörda varje vecka.

9 Förså. Vissa grödor mår bäst av att försås inomhus för att senare planteras ut. Är du för sent ute för det så kan du köpa färdiga plantor men det blir dyrare. Köp plantor av bättre kvalitet. Billiga plantor har ofta drivits upp alldeles för fort för att bli riktigt lyckade.

10 För en dagbok över ditt land. Det är lätt att glömma bort vad man gjort och då blir det svårare att förstå varför man lyckades eller misslyckades med sin odling. För en enkel dagbok över när du planterade, vattnade, temperatur, regn, tillväxt och skörd. Det behöver inte vara så komplicerat men det underlättar.

Annonser

4 reaktioner på ”10 tips för att börja odla grönsaker

  1. Kanonguide! Sparar denna som bokmärke. Odlar habanero och isbergssallat just nu och min förhoppning är att sommaren blir ljus och varm så det kanske blir någon habanerosås till maten i höst.

    Gilla

    • Tack så jättemycket och vad kul att du gillade den. Jag odlar ett antal salladssorter och sår dom i omgångar så att jag kan plocka ihop en bra mix under större delen av sommaren. Spännande med Habaneron =)

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s