Äppelträd för en prepper

äpplen

 

Om du redan inte har ett äppelträd på tomten så borde du plantera minst ett, om du vill öka din självförsörjning. Du kan plantera äppelträd från vår till höst så det är dags att välja ut en plats och ta fram spaden. Hör efter med din plantskola för hjälp med bra planteringsjord och förhållanden. Förutom att ett äppelträd är riktigt vackert så ger det dig massor av fördelar om du vill bli mer självförsörjande. Här kommer några tips vad du kan använda dina äpplen till:

1 Njut av äpplena färska. Ät dom som dom är eller använd i matlagning och bakning.

2 Spar dina äpplen. Äpplen klarar av att lagras riktigt länge jämfört med mycket annan frukt. Vira in varje äpple i ett lager tidningspapper och förvara dom mörkt och svalt.

3 Torka dina äpplen. Skiva äpplena tunt och trä upp dom på snören och häng sen upp dom för att torka. Se till att dom fått torka ordentligt så att all fukt är ute. Nu håller äpplena ännu längre och tar dessutom mindre plats och väger mindre. För en mer utförlig instruktion till hur du torkar frukt så kan du läsa mer här: Torka frukt

4 Gör din egen äppelcidervinäger av äpplena. Enkelt och nyttigt. Mer info hittar du här: Gör din egen äppelcidervinäger

5 Gör egen äppelmust. Om du inte vill investera i utrustningen för att göra egen must så kan du lämna iväg äpplena till ett musteri. Otroligt gott!

6 Gör ditt eget äppelmos. Väldigt enkelt att göra och väldigt gott. Frys in äppelmoset så håller det längre.

7 Gör vin på dina äpplen

8 Om du har kaniner eller andra djur för din självförsörjning, så blir äpplena ett välkommet fodertillskott för många av dom.

9 Om du jagar själv så kan du använda äpplena för att locka vildsvin vid en åtel. Om du inte jagar så kanske du kan byta dina äpplen mot kött om du känner någon jägare.

10 Byteshandel. Kolla om någon du känner har något du behöver och prova att byta. Kanske någon annan frukt, grönsaker eller honung mot äpplen.

11 Använd dåliga och överblivna äpplen till kompost så får du bra jord till dina övriga planteringar.

 

Annonser

4 reaktioner på ”Äppelträd för en prepper

  1. Två äppleträd rekommenderas, då många behöver en annan sort för att pollineras så att det blir frukt. Bra sak att kolla, om det inte finns andra träd i närheten.

    Gilla

  2. Vi har planterat en hel del nytt i år, det gäller att ha nya träd när de gamla ger upp. Förutom de nya träden har vi satsat på bärbuskar av olika slag och senast odlingslådor för potatis. En odlingslåda är klar för tidig potatis, vi kommer att bygga ytterligare några stycken. Bin kommer om några veckor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s