Vad är det egentligen som händer?

2014-05-8-Life-of-Pix-free-stock-photo-amsterdam-sea-port-submarine

Den senaste tiden så har Sverige drabbats av ett antal incidenter som var för sig många kanske inte höjer på ögonbrynen för eller till och med har glömt bort kort tid därpå. Jag syftar på senaste veckornas sabotage mot tre radiomaster, luftfartsverkets radarhaveri som orsakade stora störningar i flygtrafiken, felet i SOS larmsystem, SJ´s bokningssystem som drabbas av störningar.

Backar man tillbaka lite i tiden så hittar vi ännu fler incidenter som är mycket allvarliga. I november förra året slogs Sveriges förmåga till luftövervakning ut och förklaringen vi serverades var att det berodde på solstormar. En förklaring som möttes av skepsis av många och som senare uppdagades vara orsakat av ett cyberangrepp med kopplingar till rysk militär. Lägg till kränkningar av vårt luftrum, simulerade flygbombningsangrepp och undervattensaktivitet. Man kan självfallet undra varför våra myndigheter mörkar för oss och då följer självfallet frågan om hur mycket annat vi inte vet eller blivit vilseledda om.

Så vad är det som händer? Är det en rad av enskilda slumpmässiga incidenter mot viktiga funktioner i vår infrastruktur som inte har något samband alls? Det ger självklart störst sinnesfrid att tänka på det sättet. Kanske det även är anledningen till att myndigheterna väljer att säga att det berodde på en solstorm istället för en cyberattack från främmande makt. Mer valium åt folket. Självklart så kanske en del av dessa incidenter kan förklaras av diverse ”naturliga” fel i vårt digitaliserade samhälle. Men avklippta kablar och uppskruvade bultar hör inte dit.

Om det nu skulle finnas ett samband mellan ett flertal av dessa händelser, vad är det vi står inför då? Om dessa händelser har ett samband så utesluts väldigt många tänkbara förklaringar. Att en främmande makt skulle ligga bakom är då en av de troligaste förklaringar som kvarstår då inte många andra skulle ha den kunskap och de resurser som behövs. Orsakerna bakom är kanske ett test av vår reaktionsförmåga, säkerhet och konsekvenser. Kanske är det ett led i att skapa instabilitet och oro.

Men en sak kan du vara säker på. Du kan vara trygg!

Trygg i att veta att våra politiker kommer att ta tag i detta och förmodligen tillsätta en utredning som ska vara klar någon gång i slutet av 2033. Vi måste förstå att dom har fullt upp med andra viktiga saker som att skriva falska intyg, mygla till sig lägenheter och andra förmåner dom anser sig ha rätten till, så länge ingen kommer på dom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s