Sommarstuga som BOL

 

Stuga

Vid den här tiden på året så drömmer många om att skaffa en sommarstuga att tillbringa semestern och helger på. Många gör slag i saken och köper fritidshus och för dom som äger ett så är det kanske det bästa alternativet för en Bug Out Location ( BOL ) eller tillflyktsort i händelse av en större eller långvarig samhällskris. Om du nu också har planen att köpa sommarställe och vill kunna använda den som BOL så tänkte jag tipsa om några saker som kan vara bra att tänka på.

Självklart är det många faktorer som spelar in när man ska köpa fritidshus. Man kanske vill att den ska ligga i en särskild region av olika anledningar. Pris för huset och och restid är andra faktorer som spelar in. Några saker som kan vara guld värda ur ett BOL perspektiv är däremot kanske inte det första man tänker på.

Läge: Om du nu inte är allt för snävt begränsad i var du kan tänka dig att skaffa sommarställe så försök att inte hamna allt för nära större städer, kärnkraftverk eller större militära anläggningar. Det är bra om det finns alternativa resvägar till ditt hus och att det inte ligger intill en större trafikled. Antingen kan dessa vara mål för attacker från terrorism eller främmande makt eller så riskerar du att din BOL drar till sig oönskade individer när städerna tömts på sina resurser.

Tillgång till vatten: Om vår infrastruktur kollapsar och tillgången till kommunalt vatten upphör så är en egen borrad brun guld värd. Tänk på att pumpen som drar upp vattnet drivs på el, så försvinner elen så behöver du antingen kunna driva den med alternativa energikällor eller ha en manuell pump som du kan pumpa upp vatten med. Vattendrag eller en sjö i närheten gör att du har tillgång till vatten som du kan rena genom kokning.

Möjlighet till odling: Att ha utrymmen på tomten för odling gör att du ökar dina möjligheter till självhushållning. Kolla jordmånen på tomten. Är det bra jordmån eller är det fullt av sten? Att kunna ha ett rejält land för att odla potatis och grönsaker är kanske inget man behöver ha jämnt, men om det finns yta och bra jord så går det snabbt att utöka sin odlingsyta. Några kvadratmeters potatisland som många har på sommarstället räcker inte länge för att försörja en familj under en längre tid.

Möjlighet till jakt och fiske: Om du jagar så kolla om det finns möjligheter till jaktmark. Sjö, hav och andra vattendrag är möjligheter till fiske.

Möjlighet till uppvärmning genom eldning: Det här är en mycket viktig faktor. Att ha en fungerande eldstad men ännu hellre en riktigt bra kamin gör att du kan värma upp huset genom att elda.

Tillgång till ved: Om elen är utslagen så behöver du förmodligen ved för att både värma upp huset samt till matlagning och vattenrening mm. Hur ser tillgången till ved ut på det tilltänkta sommarhuset? Att ha gott om skog på marken är guld värt. Om du inte är van vid att elda så kanske du inte har en uppfattning om hur mycket ved som går åt. Du har säkert sett dom där säckarna med björkved som brukar finnas på bensinstationer eller i mataffären. En sån säck räcker ungefär till några mysbrasor en helg. Om du nu ska värma upp ett hus samt sköta matlagning mm med hjälp av ved under en längre tid,så inser du snabbt att vi pratar flera kubikmeter ved.

Så här långt är det kanske inte så många konstigheter. Att sommarstugan inte ligger för nära en större stad eller granne med en motorväg står nog på de flestas önskelista. Att ha lite utrymme för bärbuskar, färskpotatis, jordgubbar mm vill dom flesta också ha. God vattentillgång och möjligheten till en brasa då och då står också på de flestas önskelistor när det gäller fritidshus. Därför är det oftast inte så svårt att hitta dessa möjligheter.

Några andra bra att ha saker att hålla utkik efter ur BOL hänseende är följande:

Vedspis: Finns det tillgång till en fungerande vedspis så underlättar det matlagning ordentligt under ett  längre strömavbrott.

Vedförråd: Kanske finns det ett större vedförråd hugget och klart vid huset. Försäkra dig om att veden ingår i köpesumman så har du sparat många timmars arbete.

Båtplats: Att ha möjlighet att ha en båt för att kunna komma ut och fiska ökar dina möjligheter att skaffa föda.

Uppvuxna fruktträd och bärbuskar: Om det redan finns på tomten så spar du flera år i tid att få god skörd. Ta väl hand om dom.

Brunn med handpump: En del äldre hus har fortfarande brunn med en sån där gammal handpump ovanpå. Guld värt!

Växthus: Finns det ett växthus på tomten så hjälper det till att förlänga odlingssäsongen samt ökar möjligheten till vad du kan odla för grödor.

Lagerutrymmen: Att ha ett eller flera ordentliga förråd på tomten underlättar enormt.

Ett extra hus: Om det finns ett extra hus på tomten i form av en friggebod eller liknande med sängplatser så kanske det är räddningen för släkt eller vänner som också är behov av en tillflyktsort. Det kan även fungera som sjukstuga då man kanske vill isolera någon som är sjuk eftersom man lever tätare inpå varandra i ett mindre hus.

Hoppas du fick några bra tips inför ett kommande köp av sommarstuga som också kan fungera som BOL.

Lycka till

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s